Persijas līča arābu valstis svētdien noslēdza aizsardzības paktu par savstarpēju palīdzības sniegšanu ārējas agresijas gadījumā. Sešas arābu valstis arī aicināja Irāku un Irānu pierādīt, ka tām ir miermīlīgi nodomi attiecībā uz kaimiņvalstīm.
Noslēdzoties divu dienu samitam, Persijas līča valstu Sadarbības padome aicināja Irākas prezidenta Sadama Huseina režīmu pierādīt "savus miermīlīgos nodomus attiecībā uz kaimiņvalstīm", īpaši Kuveitu, kas atradās Bagdādes okupācijā no 1990.gada augusta līdz 1991.gada februārim.

Sadarbības padomes valstis arī mudināja veidot dialogu starp Irāku un ANO, lai nākotnē varētu atcelt pirms desmit gadiem Bagdādei noteiktās sankcijas.

Paktu par savstarpēju militāro palīdzību Bahreinas, Kuveitas, Omanas, Kataras, Saūda Arābijas un Apvienoto Arābu Emirātu aizsardzības ministri plānoja parakstīt jau pērnā gada novembrī, taču toreiz Sadarbības padomes sēdē Dubajā dalībvalstīm neizdevās vienoties.

Šīm sešām Persijas līča valstīm jau ir kopēji aizsardzības spēki jeb tā dēvētais "pussalas vairogs". Pagājušajā mēnesī štābu priekšnieki nolēma palielināt šo spēku personālsastāvu no pieciem tūkstošiem līdz 22 tūkstošiem kareivju. 1986.gadā izveidoto aizsardzības spēku ģenerālštābs ir Saūda Arābijā.

Komentējot Palestīniešu sacelšanos Izraēlā, Persijas līča valstis aicināja starptautisko sabiedrību piedāvāt "palestīniešu tautai aizsardzību pret Izraēlas agresiju", pauda uzticēšanos palestīniešu delegācijai sarunās ar Izraēlu un aicināja Izraēlu atstāt okupētās palestīniešu teritorijas.

Sešas Persijas līča karalistes, kurās atrodas 45 procenti pasaules naftas rezervju un kurās tiek iegūti 20 procenti pasaules jēlnaftas, arī solīja darīt visu nepieciešamo, lai nodrošinātu stabilitāti naftas tirgū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!