Foto: AFP/Scanpix/LETA
Persijas līča valstu samita dalībnieki otrdien Saūda Arābijā vienojušies atjaunot diplomātiskās attiecības ar Dohu un pārtraukt kopš 2017. gada vidus pret Kataru vērsto boikotu, vēsta aģentūra "Reuters".

Vienošanās parakstīšanas ceremonijā piedalījās ASV prezidenta padomnieks Tuvo Austrumu jautājumos Džareds Kušners.

2017. gadā Saūda Arābija, Apvienotie Arābu Emirātu (AAE), Bahreina un Ēģipte sarāva diplomātiskās attiecības ar Kataru, apsūdzot valsti par teroristu atbalstīšanu un Irānai draudzīgu pozīciju. Pret Kataru tika vērsta blokāde un pārtraukta transporta satiksme ar to.

Saūda Arābijas kroņprincis Muhameds bin Salmans norādīja, ka samits ir nospēlējis svarīgu lomu reģiona stabilitātes stiprināšanā laikā, kad saasinās attiecības ar Irānu. Viņš arī pateicās ASV par pūliņiem noregulēt nesaskaņas ar Kataru.

Rijāda vēlējās noslēgt konfliktu ar Dohu līdz ievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena amatā stāšanās laikam, raksta "Reuters". Saūda Arābija esot nobažījusies, ka Baidenam būs stingra pozīcija attiecībā pret karalistes cilvēktiesību politiku un karu Jemenā.

Tāpat konflikta ar Kataru atrisinājums ir jauns solis Vašingtonas Tuvo Austrumu politikā, cenšoties saliedēt arābu valstis un Izraēlu pret Irānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!