Peru Augstākā tiesa svētdien atstāja spēkā iepriekš piespriesto 25 gadu cietumsodu cilvēktiesību pārkāpumos apsūdzētajam valsts bijušajam prezidentam Alberto Fuhimori.

Novembrī Fuhimori advokāts tiesā iesniedza apelācijas prasību.

"Nevienam no 10 pierādījumiem, kas tika izmantoti, lai pierādītu viņa vainu slepkavībā ar iepriekšēju nodomu, nav saistības ar 1991. un 1992.gada [slaktiņu] pavēlēšanu," tiesai paziņoja Fuhimori advokāts.

Tāpat aizstāvība tiesai lūdza anulēt apsūdzību par kāda žurnālista un uzņēmēja nolaupīšanu 1992.gadā, norādot, ka trūkstot pierādījumu, ka eksprezidents devis pavēli pastrādāt šo noziegumu.

Jau ziņots, ka trīs tiesnešu kolēģija atzina bijušo valsts galvu par vainīgu pavēļu došanā tā sauktajiem nāves eskadroniem, kuri viņa pilnvaru laikā no 1990. līdz 2000.gadam noslepkavojuši 25 cilvēkus.

Šis nelikumīgās akcijas tika īstenotas, Fuhimori cenšoties apspiest komunistisko teroristu partizānu kustību, kuru izvērstā vardarbība divu desmitgažu laikā prasīja gandrīz 70 000 dzīvību.

Fuhimori savulaik baudīja lielu popularitāti, pateicoties panākumiem ekonomiskā haosa novēršanā un maoistu teroristu kustības "Saulainā taka" apspiešanā.

Tomēr korupcijas skandālu dēļ viņa administrācija 2000.gadā krita, bet pats Fuhimori bēga uz savu vecāku dzimteni Japānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!