Peru opozīcijas deputāts Valentīns Paniagva trešdien kļuva par valsts pagaidu prezidentu pēc tam, kad starptautisko sabiedrību bija pārsteigusi ziņa par līdzšinējā Peru prezidenta Alberto Fuhimori atbrīvošanu no amata.
Paniagva, kas pagājušajā ceturtdienā tika ievēlēts par Peru parlamenta spīkeru, līdz 2001.gada jūlijam pildīs valsts prezidenta pienākumus. Nākamā gada aprīlī tiks ievēlēts jaunais prezidents, kura inaugurācijas ceremonija notiks 2001.gada jūlijā.

Fuhimori tika atbrīvots no amata pēc korupcijas skandāla, kurā bija iesaistīts bijušais Peru izlūkdienesta vadītājs Vladimiro Montesinoss.

Peru parlaments nepieņēma Fuhimori atkāpšanos no amata, bet nobalsoja par prezidenta atbrīvošanu, to pamatojot ar "ilgstošu morālu nespēju" vadīt valsti.

Abi Peru viceprezidenti, no kuriem viens varēja tikt iecelts par pagaidu prezidentu, iesniedza demisijas lūgumus.

Jaunais prezidents Paniagva ir 64 gadus vecs un plaši pazīstams kā demokrātijas atbalstītājs, kas prot panākt vienprātīgu lēmumu pieņemšanu. Viņa pārstāvētajai Tautas kustības partijai ir tikai trīs vietas parlamentā, kurā ir 120 deputāti. Viņa ievēlēšana prezidenta amatā šā gada 16.novembrī liecina par to, ka viņu respektē visu partiju pārstāvji.

Paniagva parlamentā atgriezās 2000.gadā pēc 15 gadu pārtraukuma, kura laikā viņš bija konstitucionālās likumdošanas pasniedzējs. Paniagva parlamentā demonstrējis savu bagāto politisko pieredzi opozīcijas spēku samierināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!