Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs saņēmis vēstuli no Sanktpēterburgas gubernatora Vladimira Jakovļeva, kurā ierosināts uzstādīt pieminekļus Krievijas caram Pēterim I gan Sanktpēterburgā, gan Rīgā, tādējādi apliecinot "ilggadējos draudzīgos sakarus" starp abām pilsētām.
Vēstulē Sanktpēterburgas gubernators Jakovļevs vēlreiz apliecina savu gatavību augustā ierasties uz Rīgas 800 gadu jubilejas svinībām. Līdz šim laikam, pēc Jakovļeva domām, būtu jāturpina Pētera I pieminekļa restaurācija un vienlaikus jāizgatavo tā kopija. "Tādā gadījumā vienu no pieminekļiem varētu uzstādīt Rīgā piemiņai par mūsu pilsētu ilggadīgajiem draudzīgajiem sakariem, bet otru - Sanktpēterburgā, vietā, kur agrāk atradās zviedru Nīenšancas cietoksnis, kuru Pētera I karaspēks ieņēma 1703.gadā," vēstulē Bojāram raksta Jakovļevs.

Sanktpēterburgas gubernators piebilst, ka šo ideju ir atbalstījis Krievijas kultūras ministrs Mihails Švidkojs un Krievijas Kultūras ministrija ir gatava "izskatīt jautājumu par piedalīšanos projekta finansēšanā".

Rīgas domes Informācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Guntars Kukuls aģentūrai LETA apliecināja, ka Sanktpēterburgas gubernatora vēstule nekļūs par iemeslu Rīgas domes lēmuma pārskatīšanai. "Sanktpēterburgai tiks uzdāvināts restaurētā Pētera I pieminekļa oriģināls," apliecināja Kukuls.

Šā gada 13.februārī Rīgas dome steidzamības kārtā pieņēma lēmumu Pētera I pieminekli dāvināt Sanktpēterburgai sakarā ar šīs Krievijas pilsētas 300.gadadienu, kas gaidāma 2003.gadā, un balstoties uz 1997.gadā noslēgto abu pilsētu pašvaldību sadarbības līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!