Aptuveni 10 procenti Īrijas sieviešu un trīs procenti vīriešu sava mūža laikā ir tikuši izvaroti, liecina nesen veiktā plašā pētījuma "Seksuālā izmantošana un vardarbība Īrijā" rezultāti.
Pētījumā, kurā pagājušajā gadā aptaujāti 3100 pieaugušie, atklāts, ka 42 procenti sieviešu un 28 procenti vīriešu ir cietuši no seksuālas izmantošanas vai uzbrukuma.

Dublinas izvarošanas krīzes centrs (DRCC), kas veica pētījumu Īrijas Karaliskās Ķirurģijas koledžas Veselības aprūpes pētījumu centra uzdevumā, šos rezultātus raksturoja kā "šokējošus".

Aptaujā, kas ir pirmais plašais nacionāla mēroga pētījums par seksuālo izmantošanu un vardarbību valstī, atklājās, ka "uzkrītoši maz" ziņojumu par šādiem gadījumiem ir iesniegti policijai.

No 98 vīriešiem, kas kā pieaugušie ir pārcietuši seksuālu uzbrukumu, tikai viens par to ir ziņojis. No 244 sievietēm, kas pēc pilngadības sasniegšanas pārcietušas uzbrukumu, tikai 19 ir devušās uz policiju.

DRCC pauda "nopietnas bažas" par lielo skaitu seksuālās izmantošanas gadījumu aptaujāto cilvēku bērnībā, kas atklājās pētījumā. Piektā daļa bērnu un sestā daļa zēnu ir pārcietuši seksuālu izmantošanu pirms 17 gadu vecuma. 67 procentiem izmantoto meiteņu un 62 procentiem zēnu uzbrukts, līdz viņi sasnieguši 12 gadu vecumu. Vairāk nekā 41 procents aptaujāto, kas atzina, ka bērnībā pārdzīvojuši seksuālu izmantošanu, nekad nevienam par to nav sacījuši.

Pieci speciālisti, kas piedalījās pētījuma veikšanā, norādīja: ir "šokējoši un pazemojoši", ka no katriem sešiem aptaujātajiem divi cilvēki ir pārcietuši seksuālu uzbrukumu, no kuriem viens par to ir klusējis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!