40,8 procenti Lietuvas iedzīvotāju katru gadu mokās ar zobu sāpēm. Tas atklājies pētījumā, kas veikts pēc farmaceitiskās kompānijas "Roche" pasūtījuma.
8,8 procenti aptaujāto atzinuši, ka zobi viņiem sāp vismaz reizi mēnesī, bet 43 procentus respondentu šādas likstas piemeklē retāk nekā reizi mēnesī. Tikai 16,2 procenti pētījuma dalībnieku nekad mūžā nav mocījušies ar zobu sāpēm.

Pētījuma rezultāti arī rāda, ka tikai 1,4 procenti Lietuvas iedzīvotāju regulāri apmeklē zobārstu, bet 65,5 procenti uz stomatoloģisko kabinetu dodas tikai galīgas nepieciešamības gadījumos.

0,8 procenti aptaujāto, kurus bieži nomoka zobu sāpes, atzinušies, ka pie ārsta neiet, jo baidās, bet viens procents neslēpj, ka viņiem nav naudas zobārsta pakalpojumiem.

43,8 procenti Lietuvas iedzīvotāju zobu sāpes remdē ar medikamentiem, 12 procenti gaida, kad tās pašas pāries, bet 3,2 procenti uzticas tautas medicīnai.

Skotu zinātnieki pērn atzinuši, ka zobu sāpes ir trīs reizes spēcīgākas par jebkurām citām sāpēm, jo par tām signalizē trīs nervu centri smadzenēs. Par cita veida sāpēm parasti signalizē tikai viens nervu centrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!