Jaunākais pētījums liecina, ka sievietes izšķiras par aborta veikšanu neatkarīgi no tā, vai valstī, kur viņas dzīvo, aborti ir atļauti vai aizliegti.
Pētījumā par abortu veikšanas tendencēm laika posmā no 1995. līdz 2003. gadam eksperti ir atklājuši, ka abortu īpatsvars ir vienlīdz liels gan bagātajās, gan nabadzīgajās valstīs, un ka puse no visā pasaulē veiktajiem abortiem notiek nepiemērotos apstākļos.

Pētījuma autori ir Džilda Sedga no Gūtmahera institūta ASV un viņas kolēģi no ANO Pasaules Veselības organizācijas. Viņu kopdarbs ir publicēts medicīnas žurnāla "The Lancet" izdevumā, kas veltīts sieviešu veselībai.

"Aborta tiesiskais statuss nekad nav apstādinājis tās sievietes un pārus, kas izšķīrušies par grūtniecības pārtraukšanu," atzīst Beta Frederika no Starptautiskās sieviešu veselības koalīcijas.

13% sieviešu visā pasaulē mirst no aborta veikšanas vai tā izraisītajām sekām. Katru gadu 70 000 sieviešu mirst no abortiem, kas veikti nepiemērotos apstākļos vai kurus veikuši cilvēki bez atbilstošas profesionālās sagatavotības. Vēl pieci miljoni sieviešu, kurām veikti aborti, cieš no ilgstošiem vai īslaicīgiem veselības traucējumiem.

"Pieaugošais attīstības valstīs veikto nedrošo abortu skaits liecina par sabiedrības veselības krīzi un šausminošiem cilvēktiesību pārkāpumiem," raksta Frederika.

Abortu skaits ir krities no 46 miljoniem visā pasaulē 1995.gadā līdz 42 miljoniem 2003. gadā. Tomēr nedrošo abortu īpatsvars ir palicis nemainīgs - gandrīz puse no operācijām tiek veikta nelegāli veselībai bīstamos apstākļos.

"Vienīgais veids, kā iespējams samazināt nedrošo abortu skaitu, ir palielināt pretapaugļošanās līdzekļu lietošanu," atzīst Gūtmahera institūta prezidente Šārona Kempa.

Lielākā daļa - 35 miljoni - abortu ir veikti attīstības valstīs, un gandrīz 97% nedrošo abortu - nabadzīgajās valstīs. Visā pasaulē katra piektā grūtniecība beidzas ar abortu.

Pētījuma dati liecina, ka Austrumeiropā abortu skaits pārsniedz jaundzimušo skaitu: uz 100 mazuļiem tiek veikti 105 aborti. Savukārt Rietumeiropā uz katriem 100 jaundzimušajiem ir 23 aborti.

Ziemeļamerikā uz 100 mazuļiem ir attiecīgi 33 aborti, bet Āfrikā, kur lielākajā daļā valstu abortu veikšana ir pretlikumīga, attiecība starp jaundzimušajiem un abortiem ir 100 pret 17.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!