Pasaules jūras līmenis šajā gadsimtā varētu pieaugt divas reizes vairāk, nekā prognozējuši ANO klimata eksperti, svētdien pavēstīja zinātnieki, kuri izpētījuši 100 000 gadu senus notikumus - pēdējo reizi, kad Zeme bija tik karsta kā tagad.
ANO Klimata izmaiņu starpvaldību komisijas (IPCC) eksperti prognozējuši, ka 21.gadsimtā jūras līmenis varētu pieaugt par maksimums 80 centimetriem.

Taču zinātnieki žurnālā "Nature Geoscience" publicētā pētījumā norāda, ka maksimālais kāpums varētu būt divreiz lielāks - 1,6 metri.

Viņi šādas aplēses izdarīja, aplūkojot posmu starp ledus laikmetiem pirms 124 000 - 119 000 gadu, kad Zemes klimats bija siltāks nekā tagad sakarā ar citādo orbītu ap Sauli.

Tā bija pēdējā reize, kad jūras līmenis bija par sešiem metriem augstāks nekā tagad.

Pēc zinātnieku teiktā, viņu pētījums pirmo reizi skaidri parāda, cik strauji var celties jūras līmenis.

"Līdz šim nebija datu, kas pietiekami demonstrētu jūras līmeņa kāpumu pagātnē virs pašreizējā līmeņa," pavēstīja pētījumu vadījušais Īlko Rolings no Lielbritānijas nacionālā okeanogrāfijas centra.

Rolings un viņa kolēģi atklāja, ka posmā starp ledus laikmetiem jūras līmenis pieaudzis par vidēji 1,6 metriem gadsimtā.

Toreiz Grenlandē temperatūra bija par 3-5 grādiem augstāka nekā tagad un tāds pats temperatūras kāpums tiek prognozēts nākamajiem 50-100 gadiem, sacīja Rolings.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!