Foto: Reuters/Scanpix
Vairāk nekā 5,5 miljoni planētas iedzīvotāju katru gadu mirst no gaisa piesārņojuma izraisītām slimībām un veselības komplikācijām, liecina jaunākais pētījums, ziņo BBC.

Jaunākie dati iegūti Pasaules veselības organizācijas (WHO) projektā par slimību globālo ietekmi uz cilvēku veselību. Liela daļa vainas jāuzņemas Ķīnai un Indijai ar savu strauji augošo ekonomiku, vēsta BBC.

"Pekinā vai Deli ļoti augsta piesārņojuma dienā sīko daļiņu [PM10 un PM2.5] koncentrācija gaisā pārsniedz 300 mikrogramus kubikmetrā. Šim ciparam jābūt aptuveni 25 vai 35 mikrogrami," norāda ASV Veselības pētījuma institūta pārstāvis Dens Grīnbaums.

Pētījumā teikts, ka piesārņojuma sīkās daļiņas palielina risku saslimt ar sirds kaitēm un var novest pie sirdstriekas. Lielais piesārņojums ir vainīgs pie daudzām elpošanas problēmām, kā arī var strauji vieicnāt vēža saslimstību.

Lai gan labi attīstītās valstīs lieli līdzekļi veltīti tieši piesārņojuma samazināšanai, daudz nāves gadījumi fiksēti valstīs ar strauji augošu ekonomiku, kur tiekot mazāk domāts par gaisa piesārņojuma mazināšanu.

Pētījumā secināts, ka gaisa piesārņojums izraisa vairāk nāves gadījumu nekā bads, aptaukošanās, alkohols, narkotisko vielu lietošana vai nedrošs sekss. Par gaisa piesārņojumu lielāki nāves izraisītāji ir asinsspiediena problēmas, dažādas diētas un smēķēšana.

Pētijuma dati liecina, ka Ķīnā no gaisa piesārņojuma radītajām komplikācijām miruši 1,6 miljoni iedzīvotāju, bet Indijā - 1,3 miljoni. Tie ir 2013. gada dati, kad ir veikts pēdējais pētījums, norāda BBC.

Katrā valstī piesārņojums ir saistīts ar atšķirīgiem faktoriem. Ķīnā galvenais piesārņojuma avots ir akmeņogļu dedzināšanā radušās cietās daļiņas, kas nonāk gaisā, no kā mirst aptuveni 360 000 cilvēku ik gadu. Lai gan Ķīna arvien vairāk uzmanību velta tieši izmešu samazināšanai, saslimstības risks no piesārņotā gaisa tuvākajos gados varētu nesamazināties, jo Ķīnā strauji aug cilvēku vidējais vecums un līdz ar to pieaug saslimstības risks.

Savukārt Indijā gaisa piesārņojumu strauji veicina koksnes, dažādu mēslu, augu atlieku un citu materiālu dedzināšana, gatavojot ēdienus un kurinot telpas. Pētījumā norādīts, ka "telpu gaisa piesārņojums" paņem vairāk cilvēku dzīvību nekā "ārpus telpu piesārņojums". Pētījuma autori norāda, ka Indijā turpinot strauji attīstoties ekonomikai tikai vēl vairāk augs risks saslimt no gaisa piesārņojuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!