Laikā no 2003.gada marta līdz 2006.gada jūnijam Irākā gājis bojā 151 000 civilpersonu, liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un Irākas valdības apkopotie dati, trešdien paziņoja PVO.
Dati iegūti, veicot plašu ģimenes veselības pētījumu, kura mērķis bija uzlabot Irākas valdības plānošanas iespējas, vēsta PVO.

Aplēses, kuru rezultāti publicēti žurnālā "New England Journal of Medicine", balstītas uz aptaujām 9345 mājsaimniecībās aptuveni 1000 Irākas apdzīvotajās vietās.

Tomēr eksperti uzskata, ka aptuvenās aplēses varētu būt kļūdainas un patiesais upuru skaits varētu būt no 104 000 līdz 223 000.

PVO nosauktais skaitlis 151 000 trīskārt pārsniedz līdz šim iegūto upuru skaitu, kas iegūts apkopojot mediju ziņas.

Tomēr tas ir četras reizes mazāks, nekā upuru skaits, kas tika atvedināts no līdzīgas mājsaimniecību aptaujas 2006.gadā, kas bija veikta izmantojot mazāku izlasi.

Ir ļoti grūti aplēst konfliktu upuru skaitu, un mājsaimniecību aptauju rezultāti jāvērtē piesardzīgi, uzsver PVO statistiķis Mihameds Ali.

Taču, ņemot vērā bojāgājušo oficiālās uzskaites trūkumu, mājsaimniecību aptaujas ir labākais līdzeklis, lai gūtu pārskatu par upuru skaitu, piebilst Ali.

Kā liecina pētījums, galvenais pieaugušo nāves cēlonis pēc 2003.gada marta bijusi vardarbība. Īpaši tas attiecas uz vīriešiem vecumā no 15 līdz 59 gadiem.

Pirmajā gadā pēc ASV iebrukuma vardarbības rezultātā dienā vidēji gāja bojā 128 irākieši. Nākamajā gadā šis skaits samazinājās līdz 115, taču vēl pēc gada atkal sasniedza 126.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!