Foto: EPA-AFI

Attieksme pret Rietumiem Krievijas sabiedrībā vēl nekad kopš Padomju Savienības sabrukuma nav bijusi tik negatīva, liecina Levadas centra rīkotās aptaujas dati, kas pirmdien publicēti izdevumā "Vedomosti".

Pret Amerikas Savienotajām Valstīm negatīvi noskaņoti 81% aptaujāto, kamēr pirms gada šādu attieksmi pauda 44%. To respondentu īpatsvars, kuri Krievijas un ASV attiecības raksturojuši ar vārdu "naidīgas", gada laikā vairāk nekā desmitkāršojies - no 4% pieaudzis līdz 42%.

Krasi pasliktinājusies arī parasti diezgan labvēlīgā attieksme pret Eiropas Savienību (ES). Negatīvu attieksmi pauduši 71% aptaujas dalībnieku, un viņu īpatsvars kopš pagājušā gada pieaudzis vairāk nekā divas reizes. Maskavas attiecības ar ES par naidīgām nosaukuši 24%, kamēr pirms gada tā domāja tikai 1%.

40% respondentu gan joprojām uzskata, ka attiecības ar Rietumiem jāuzlabo, savukārt 36% iesaka no tiem distancēties.

37% aptaujāto izteikuši pārliecību, ka lielākā daļa attīstīto valstu Krievijā saskata konkurentu, bet ceturtā daļa - ka ienaidnieku.

Kā atzinis Levadas centra vadītājs Ļevs Gudkovs, tik agresīva attieksme nav novērota, kopš uzsākti šādi pētījumi.

Pēc eksperta teiktā, aptaujas rezultāti liecina par "neticami agresīvas un ļoti prasmīgi izstrādātas propagandas iedarbību" uz Krievijas sabiedrību.

"Visa spēle balstās uz lielvalsts statusa atgūšanu. Tas ir ļoti svarīgs moments, jo visa nožēlojamā personiskā dzīve atkarībā no varas un patvaļas, visa nemitīga pazemojuma un bezpalīdzības sajūta tiek kompensēta ar lielvalsts tēlu, ar priekšstatu par Krievijas ietekmes atjaunošanu pasaulē, par atgriešanos tajos laikos, kad mūs cienīja, jo baidījās. Šāds mūsu tagadējās varas stils uz mietpilsoni ļoti iedarbojas. Un tas tiek attaisnots vai kompensēts, uzkurinot naidīgumu un aizdomas pret Rietumiem, kuri tiek pasniegti teju vai kā demonizēts, metafizisks ļaunuma spēks," viņš stāstījis.

"Turklāt šī propaganda ir nepārtraukta. Esmu dzīvojis padomju laikos un zinu, kā bija būvēta un darbojās propaganda, bet toreiz nekā tamlīdzīga nebija. Tās ir pilnīgi jaunas tehnoloģijas manipulēšanai ar sabiedrisko domu," piebildis Gudkovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!