Foto: DELFI

"Like" ("patīk") pogas lietošana interneta sociālajā tīklā "Facebook" atklāj par personu daudz vairāk, nekā varētu iedomāties, secināts ASV veiktā pētījumā. Spiežot "like" podziņu pie publicētās informācijas, lietotājs var nevilšus atklāt savu seksualitāti, reliģiskos un politiskos uzskatus, vēsta raidsabiedrība RT.

ASV Nacionālās Zinātņu akadēmijas pētījumā ir pārbaudīti 58 000 "Facebook" lietotāji no ASV, kuri piekrita dalīties ar saviem "like" datiem, demogrāfisko informāciju, kā arī piekrita psihometrijas testiem.

Pētniekiem izdevās iegūt "pārsteidzoši precīzus" secinājumus par lietotāju rasi, prāta spējām, seksualitāti, personību, politiskajiem uzskatiem pat tad, ja to profiliem bijuši noteikti stingri privātuma ierobežojumi.

Pētījuma autori izstrādāja algoritmu, kas, analizējot piespiestos "like", izveidoja personas profilu, potenciāli atklājot datus par lietotāja personību. Autori uzsver, ka ikviens ar pieredzi datu apstrādē var iegūt šādu informāciju.

88% gadījumu izanalizētie "like" dati precīzi norādīja to, vai vīrietis ir homoseksuāls. Turklāt te ņemti vērā ne tikai geju laulību tematikai piespiestie "like", bet arī mūzikas un televīzijas šovu izvēle.

82% gadījumu pētniekiem precīzi izdevās identificēt lietotāja piederību kristīgajai vai islāmticībai. Tāpat "like" lietošana ļāva noteikt lietotāja intelekta koeficienta līmeni. Tikpat precīzi dati iegūti par lietotāju politiskajiem uzskatiem.

Pētnieki uzsver, ka, lai arī tas ir sasniegums personalizēta sociālā tīkla satura radīšanā, lietotāja personības prognozēšanas var radīt draudus privātumam. "Tavi "like" var pateikt vairāk par tevi, nekā Tu apzinies. Bet tu nesaproti, ka pēc gadiem visi šie "like" var nostāties pret tevi," skaidro Deivids Sitvells no Kembridžas universitātes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!