Eiropas Komisija (EK) plāno veikt vairākus pasākumus, lai nākamo piecu gadu laikā ievērojami samazinātu atšķirības vīriešu un sieviešu darba samaksā, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Pašlaik vīriešu un sieviešu atalgojuma vidējā atšķirība Eiropas Savienībā ir 18 %. Šā rādītāja samazināšanas nolūkā Eiropas Komisija (EK) plāno veikt pasākumus, lai uzlabotu darba devēju izpratni, atbalstītu iniciatīvas dzimumu līdztiesības veicināšanai un palīdzētu izstrādāt instrumentus vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirību noteikšanai, informē EK pārstāvniecība Latvijā.

Nav izslēgta jaunu juridisko pasākumu ieviešanas iespēja. Komisija paredz apspriesties ar Eiropas sociālajiem partneriem un veikt analīzi par dažādu risinājumu, piemēram, stingrāku sankciju, atalgojuma pārskatāmības nodrošināšanas un regulāru ziņojumu par darba samaksas atšķirībām, ietekmi.

Kā liecina piektdien publicētais Eirobarometra pētījums, vairāk nekā 80% eiropiešu uzskata, ka ir nekavējoties jārisina jautājums par darba samaksas atšķirībām.

Atšķirība starp vīriešu un sieviešu vidējo bruto darba samaksu stundā visās tautsaimniecības nozarēs ES pašlaik ir 18 %; dažādās valstīs un nozarēs šis rādītājs ievērojami atšķiras. Tas atspoguļo darba tirgū pastāvošo nevienlīdzību, kas praksē skar galvenokārt sievietes. Šīs atšķirības samazināšanai un minētās problēmas dažādo iemeslu novēršanai ir nepieciešama rīcība vairākos līmeņos.

Komisija 2010. gada otrajā pusgadā iesniegs jaunu ES stratēģiju dzimumu līdztiesības jomā 2010. - 2015. gadam. Vīriešu un sieviešu darba samaksas atšķirību samazināšana būs viena no galvenajām prioritātēm. Lai to panāktu, Komisija izmantos visus pieejamos leģislatīvos un neleģislatīvos instrumentus. Sadarbībā ar Eiropas sociālajiem partneriem Komisija veiks sīku analīzi par šādu konkrētu risinājumu ekonomisko un sociālo ietekmi:

- ziņojumi par atšķirībām vīriešu un sieviešu darba samaksā un atalgojuma pārskatāmības nodrošināšana uzņēmumu un individuālā līmenī vai arī kolektīvi, sniedzot darba ņēmējiem informāciju un konsultācijas;

- pastiprināts pienākums nodrošināt dzimumneitrālu funkciju klasifikāciju un samaksas līmeņus;

- uzlaboti noteikumi par sankcijām, ko piemēro, ja tiek pārkāptas tiesības uz vienlīdzīgu atalgojumu, lai nodrošinātu, ka šīs sankcijas ir preventīvas un samērīgas (piemēram, stingrākas sankcijas atkārtota pārkāpuma gadījumā).

Turklāt Komisija veiks šādas darbības:

- veicinās darba ņēmēju, darba devēju un sabiedrības izpratni par vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirību iemesliem, kā arī par iespējamajiem risinājumiem;

- atbalstīs iniciatīvas, kas veicina dzimumu līdztiesību darba vietās, piemēram, piešķirot apzīmējumus, sertifikātus un apbalvojumus par līdztiesības principa ievērošanu. Piemēram, Francijā 2004. gadā tika izveidots apzīmējums "Label égalité professionnelle". Uzņēmumi to var iegūt uz trim gadiem, ja tie ievēro īpašu procedūru un apliecina apņemšanos ievērot dzimumu līdztiesību dažādās jomās, tostarp plānošanā, karjeras attīstībā un atbalsta sniegšanā sievietēm, lai uzņēmumos tās varētu ieņemt atbildīgus amatus;

- atbalstīs instrumentu izveidi, lai darba devējiem palīdzētu analizēt vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirības to uzņēmumos. Piemēram, Vācija ir izstrādājusi programmatūru, kas aprēķina darba samaksas atšķirības. Šis instruments var būt lietderīgs, lai veicinātu darba devēju izpratni par situāciju šajā jomā un ļautu tiem veikt pasākumus vīriešu un sieviešu atalgojuma atšķirību problēmas risināšanai;

- uzlabos statistikas sniegšanu un kvalitāti darba samaksas atšķirību jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!