Uz Zemes kaimiņu planētas Marsa siltākajos mēnešos atrodams ūdens šķidrā agregātstāvoklī, atklājusi ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Organizācijas pārstāvji pirmdien īpaši sasauktā preses konferencē norāda, ka tekošs ūdens ir priekšnosacījums dzīvības eksistencei. Portāls "Delfi" piedāvā paziņojumu vērot tiešraidē, tomēr lielās noslodzes dēļ tiešraide visā pasaulē ir traucēta.

Analizējot NASA mākslīgā Marsa pavadoņa MRO iegūtos datus, zinātnieki secina, ka "dīvainas tumšas svītras", kas sezonāli parādās uz Sarkanās planētas virsmas un vēlāk pazūd, ir sālsūdens. Šīs 'straumes' ir dažus metrus platas un 'dažus futbola laukumus garas'.

Spektroskopijas ceļā zinātniekiem izdevies pierādīt, ka tumšās joslas ir ūdens ar sāļiem. Uz Marsa virmas tīrs ūdens ir ārkārtīgi nestabils un 0 Celsija grādu temperatūrā sasalst, bet, sasniedzot temperatūru +10 grādi, iztvaiko. Savukārt ar sāļiem bagāts ūdens ir krietni stabilāks.

Preses konferences dalībnieki atzīst, ka atklājums dzīvības eksistenci uz Marsa padara "ļoti ticamu".


Vēstīts, ka NASA pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ir izdarīts nopietns atklājums saistībā ar Marsu – atrisināta kāda mīkla.

Pēc šīs informācijas publicēšanas gan profesionāli zinātnieki, gan amatieri sāka diskutēt par to, kas varētu būt šis atklājums. Kamēr vieni uzskata, ka pētniekiem izdevies atrast pierādījumus, ka uz Sarkanās planētas kādreiz eksistējusi dzīvība, citi prognozē, ka lielais atklājums ir ūdens šķidrā formā.

Kā zināms, uz Marsa darbu turpina zonde "Curiosity". Šī mēneša sākumā pētnieki paziņoja, ka Marsa zonde atklājusi gigantiska izmēra ledus gabalu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!