Amerikāņu students, kurš kopš janvāra sākuma atrodas apcietinājumā Ziemeļkorejā, ir arestēts par mēģinājumu nozagt plakātu ar politisku saukli no viesnīcas Phenjanā un ir atzinies par "smagiem noziegumiem" pret valsti, atsaucoties uz izolētās valsts medijiem, ziņo aģentūra "Reuters".

21 gadu vecais Virdžīnijas Universitātes students Oto Vormbīrs Phenjanā tika aizturēts pirms iekāpšanas reisā uz Ķīnu saistībā ar kādu incidentu viesnīcā, janvārī "Reuters" uzzināja no viņa tūrisma kompānijas.

"Es pastrādāju noziegumu, paņemot politisku saukli no starptautiskās viesnīcas "Yanggakdo" personāla telpām," oficiālā ziņu aģentūra KCNA citē studenta atzīšanos. Diakonija viņam piedāvājusi lietotu automašīnu 10 000 ASV dolāru vērtībā, ja viņš Baznīcai atvestu saukli kā trofeju, skaidro KCNA.

Tāpat Baznīca solījusi 200 000 dolāru studenta mātei, ja dēls Ziemeļkorejā tiktu aizturēts un neatgrieztos, ziņo medijs. "Mans noziegums ir ļoti smags un iepriekš izplānots," teicis students, papildinot, ka ir pārsteigts par Ziemeļkorejas "humāno izturēšanos pret tik smagiem noziedzniekiem kā es".

Vormbīrs Ziemeļkorejā atradās piecu dienu Jaungada tūrē kopā ar 20 cilvēku lielu grupu. Viņš aizturēts Phenjanas lidostā pirms došanās prom uz Ķīnu.

Lielais vairums tūristu totalitārajā Ziemeļkorejā ir ķīnieši, taču ik gadu staļinisma citadelē ierodas arī aptuveni 6000 rietumnieku. Kanāda un ASV saviem pilsoņiem nerekomendē ceļot uz šo zemi. Vairums tūristu vēlas redzēt pēdējo cietoksni aiz Dzelzs priekškara un nesatraucas par kritiķu brīdinājumu, ka ar saviem dolāriem viņi pabalsta agresīvo režīmu.

Ziemeļkoreja dažkārt mēdz aizturēt ārzemniekus, lai izdarītu spiedienu uz saviem pretiniekiem. Vormbīrs ir trešais zināmais rietumnieks, kas pašlaik atrodas apcietinājumā Ziemeļkorejā.

Decembrī mūža ieslodzījums tika piespriests korejiešu izcelsmes Kanādas mācītājam Hjeonam Sūlimam, kuru apsūdzēja par sazvērestību gāzt Ziemeļkorejas valdību.

Vēl kāds korejiešu izcelsmes amerikānis Ziemeļkorejā apsūdzēts spiegošanā.

Pagājušajā gadā Ziemeļkoreja atbrīvoja trīs amerikāņus, ko tā turēja apcietinājumā. ASV Valsts departaments neiesaka saviem pilsoņiem ceļot uz šo valsti.

Pēdējais incidents notiek laikā, kad pieaugusi spriedze starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju, ko izraisīja Phenjanas paziņojums par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu.

Dienvidi atsāka propagandas atskaņošanu skaļruņos pierobežā, bet Ziemeļi pāri robežai sūta gaisa balonus ar propagandas skrejlapām. Ziemeļkorejai arī draud jaunas ANO Drošības padomes piemērotas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!