Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns licis atbrīvot apcietināto ASV pilsoni Džefriju Faulu, atsaucoties uz vairākkārtējiem Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas lūgumiem, trešdien vēsta Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Ievērojot atbilstošas juridiskās procedūras, 56 gadus vecais Fauls nodots ASV varasiestādēm.

"Nacionālās aizsardzības komisijas pirmais priekšsēdētājs Kims Čenuns spēris tādu ārkārtas soli kā ASV noziedznieka Džefrija Faula atbrīvošana, ņemot vērā vairākkārtējās ASV prezidenta Baraka Obamas prasības," teikts KCNA izplatītajā paziņojumā.

Fauls, viens no trim amerikāņiem, kas atradās apcietinājumā Ziemeļkorejā, tika atbrīvots otrdien. Atpakaļ uz dzimteni viņš devās ASV valdības atsūtītā lidmašīnā.

Fauls Ziemeļkorejā ieradās šā gada 29.aprīlī. Viņš tika aizturēts, jo esot atstājis Bībeli savas viesnīcas numurā.

Pagājušajā mēnesī Fauls, sniedzot interviju kādai Rietumu raidorganizācijai, vērsās pie ASV valdības ar lūgumu pēc palīdzības.

Ziemeļkorejā apcietinājumā atrodas arī ASV pilsoņi Kenets Bejs un Metjū Tods Millers.

Ņemot vērā, ka Phenjana vairākkārt noraidījusi ASV piedāvājumu atsūtīt oficiālu pārstāvi sarunām par ieslodzīto iespējamo atbrīvošanu, negaidītais lēmums par Faula izlaišanu no cietuma daudzus ekspertus pārsteidzis.

"Tas varētu nozīmēt, ka Ziemeļkorejas vadība ir ieinteresēta izpētīt iespējas, lai atsāktu sarunas ar ASV," norādīja eksperts Pols Kerols.

Phenjana Vašingtonai atvēlējusi ierobežotu laika sprīdi, kurā Fauls var tikt izvests no valsts. Kaut arī ASV nav ar Ziemeļkoreju diplomātisko attiecību, savu lidmašīnu nolēmis nosūtīt Pentagons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!