Foto: Reuters/Scanpix
Dienvidkorejas armijai ir plāns iznīcināt Ziemeļkorejas galvaspilsētu, ja tā izrādīs pazīmes, kas liecinās par gatavošanos kodoluzbrukumam, informē britu raidsabiedrība BBC.

Ziņu aģentūrai "Yonhap" kāds avots bruņotajos spēkos pastāstījis, ka Ziemeļkorejas galvaspilsēta Phenjana tiks pilnībā sagrauta un iznīcināta ar ballistiskām raķetēm un citām sprāgstvielām.

Tiesa, Phenjana pēc šiem paziņojumiem svētdien norādījusi, ka šie draudi ir "smieklīgi un bezjēdzīgi".

Avots arī norādījis, ka Ziemeļkorejas galvaspilsēta tiks "pārvērsta pelnos un noslaucīta no kartes". Militārpersona arī uzsvērusi, ka ballistiskās raķetes un triecieni tiktu vērsti pret tiem rajoniem, kur, iespējams, atrodas tieši Ziemeļkorejas līdera un cita augsta ranga amatpersonu slēptuves.

Jau ziņots, ka Ziemeļkoreja piektdien sekmīgi veikusi savu piekto kodolizmēģinājumu.

"Mūsu kodolzinātnieki valsts ziemeļu kodolizmēģinājumu objektā veica jaunas kodolgalviņas izmēģinājumu," pavēstīja televīzijas diktors. "Mūsu partija nosūtīja mūsu kodolzinātniekiem apsveikuma vēstījumu par veiksmīgu kodolgalviņas sprādziena izmēģinājumu."

Savukārt Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēsta, ka izmēģinājums apstiprinājis, ka kodolgalviņas var uzstādīt raķetēm. "Kodolizmēģinājums beidzot apstiprināja kodolgalviņas struktūru un konkrētās īpašības, kas tikušas standartizētas, lai to varētu uzstādīt uz stratēģiskajām ballistiskajām raķetēm," ziņoja KCNA.

ASV prezidents Baraks Obama nosodīja kodolizmēģinājumu un brīdināja par "nopietnām sekām" un sazinājies ar Dienvidkorejas un Japānas līderiem, lai apspriestu krīzi.

Kā ziņots, piektdien netālu no Ziemeļkorejas galvenā kodolobjekta tika konstatēta zemestrīce, kuras stiprumu ASV Ģeoloģiskais dienests novērtēja ar 5,3 magnitūdām.

Kā pavēstīja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas amatpersona, kodolsprādziena jauda bija apmēram 10 kilotonnas un tas ir spēcīgākais kodolizmēģinājums, ko līdz šim veikusi Ziemeļkoreja. Pirms tam par spēcīgāko tika uzskatīts Ziemeļkorejas trešais kodolizmēģinājums ar sešu līdz deviņu kilotonnu jaudu, kas notika 2013. gada februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!