Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam nav nekādu veselības problēmu - šādu apgalvojumu Dienvidkorejas apvienošanās ministram Rjo Kiljē izteikusi augsta Ziemeļkorejas valdošās partijas amatpersona, kuras pārziņā ir Phenjanas attiecības ar Seulu.

Kā Rjo pastāstījis sabiedriskajam raidītājam KBS, šo jautājumu viņš uzdevis Ziemeļkorejas valdošās partijas vadības pārstāvim Kimam Jangonam, kas ieradies Dienvidkorejā uz Āzijas sporta spēļu noslēguma ceremoniju. Taču viņš saņēmis atbildi, ka nekādu veselības problēmu neesot.

Pēdējā laikā aizdomas par Kima veselības stāvokli saasinājušās, jo kopš 3.septembra viņš nav redzēts sabiedrībā. Līdz šim prezidents bija ļoti bieži redzams publiski, turklāt Ziemeļkorejas līderiem vispār nav raksturīgi pazust no redzesloka.

Valsts televīzijas reportāžā jūlijā Čenuns bija redzams klibojam. Spekulācijas par viņa pēdējā laika "pazušanu" ir dažādas - izteikti pieņēmumi, ka prezidentam ir podagra, kā arī tas, ka viņš varētu būt savainojies, sniedzot "instrukcijas" valsts sportistiem pirms viņu nosūtīšanas uz Āzijas valstu sporta spēlēm. Izskanējuši pat minējumi par iespējamu apvērsumu Phenjanā.

Baumas pieņēmās spēkā, kad Kims pagājušajā nedēļā neieradās īpašā parlamenta sēdē par budžeta jautājumiem, kas notiek tikai divreiz gadā, turklāt nevienu no šīm sēdēm viņš līdz šim nekad nebija izlaidis.

Tad Ziemeļkorejas mediji paziņoja, ka Kims ir sasirdzis, bet nesniedza nekādas sīkākas ziņas. Tikmēr Ķīnas ziņu aģentūra "Siņhua", atsaucoties uz Phenjanas medijiem, vēstīja, ka Kims joprojām "entuziastiski vada valsti", neskatoties uz sasirgšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!