Foto: PantherMedia/Scanpix

Britu meklēšanas komanda no okeāna dzelmes izcēlusi 47 miljonu eiro vērtas sudraba monētas, kuras nogrima kopā ar tvaikoni, kurš 1942. gadā tās veda no Indijas uz Angliju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tvaikoni "Kaira" ("City of Cairo"), kurš ar simts tonnām sudraba rūpiju bija ceļā no Mumbajas ostas Indijā uz Angliju, 1942. gada novembrī 772 kilometrus no Svētās Helānas salas torpedēja vācu zemūdene.

Kuģis nogrima 5150 metru dziļumā, un Anglija tā arī nekad nesaņēma naudas sūtījumu, kas Londonai bija nepieciešams karadarbības finansēšanai. Līdz šim nekad glābšanas operācijas nav notikušas tik lielā dziļumā, norāda BBC. 

Kuģa precīza atrašanās vieta nebija zināma līdz 2011. gadam, kad britu eksperti dzelmē pamanīja mākslīgu objektu. Pēc tam divas nedēļas pārmeklēts okeāna dibens divu Londonu platībā, līdz atrasts nogrimušais kuģis.

Monētas jau ir pārkausētas un pārdotas, bet neatklāta naudas summa ir sadalīta starp Lielbritānijas Valsts kasi, kas formāli ir naudas īpašniece, un operācijas veicējiem.

Operācija pabeigta jau 2013. gadā, taču tikai tagad kompānijai "Deep Ocean Search" (DOS) atļauts publiskot šo informāciju, norāda BBC.

Kuģi "Kaira" nogremdēja divas vācu zemūdenes izšautas torpēdas. Tiklīdz kā kuģis pazudis okeāna dzelmē, virspusē iznirusi vācu zemūdene. Tās kapteinis Karls Frīdrihs Mertens glābšanās laivās esošajiem cilvēkiem norādījis tuvākās sauszemes virzienu un atvainojies par kuģa nogremdēšanu.

"Arlabunakti. Atvainojos, ka nogremdēju jūs," viņš teicis.

Kuģa grimšanas laikā bojā gāja tikai seši no 311 apkalpes locekļiem, taču neviena no sešām glābšanas laivām netika atrasta ātrāk kā pēc trim nedēļām. Šai laikā 104 no 305 izdzīvojušajiem mira.

Pēdējā laiva tika atrasta 51 dienu pēc katastrofas pie Dienvidamerikas piekrastes. Tajā dzīvi bija vairs tikai divi cilvēki. Nelaimīgā kārtā viens no izdzīvojušajiem – virsnieks Džeimss Alisters Vaits – gāja bojā neilgi pēc izglābšanās, kad torpēda nogremdēja kuģi, ar kuru viņš devās mājās.

Ūdenslīdēji pēc sudraba izcelšanas operācijas uz kuģa vraka atstājuši piemiņas plāksni bojāgājušajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!