Pie ANO mītnes Ņujorkā trešdien tika pacelts Palestīnas karogs, ko 10. septembrī bija nolēmusi atļaut ANO Ģenerālā asambleja.

Karoga pacelšana bija simbolisks žests, un Palestīnas pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass aicināja piešķirt Palestīnai pilntiesīgas ANO dalībvalsts statusu. Pašlaik Palestīnai ir novērotājvalsts statuss ANO.

Karoga pacelšanas ceremoniju vadīja ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns un Abass.

"Šajā vēsturiskajā brīdī es saku manai tautai visur: paceliet palestīniešu karogu ļoti augstu, jo tas ir mūsu identitātes simbols. Šī ir lepna diena,” paziņoja Abass, uzrunājot skatītāju pūli, kurā bija Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss, citi diplomāti un žurnālisti.

ANO Ģenerālā asambleja 10. septembrī pieņēma rezolūciju, kas ļauj pacelt blakus ANO dalībvalstu karogiem novērotājvalstu Palestīnas un Vatikāna karogus.

Rezolūcija tika pieņemta ar 119 balsīm par un astoņām pret, 45 valstīm balsojumā atturoties. Starp valstīm, kas balsoja pret, bija ASV, Austrālija, Izraēla un Kanāda.

Izraēla un ASV ir nosaukušas Palestīnas karoga pacelšanu par simbolisku rīcību, kas neveicinās mieru.

Rezolūcija bija jāizpilda 20 dienu laikā, tāpēc jau bija gaidāms, ka karogs tiktu pacelts trešdien Palestīnas delegācijas vizītes ANO laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!