Foto: Imago/Scanpix/LETA

Brazīlijas policija, pārmeklējot bijušā tieslietu ministra Andersona Toresa mājas, atrada sagatavotu rīkojumu par "aizsardzības stāvokli", kas ļautu atcelt valsts prezidenta vēlēšanu rezultātus, ziņo medijs CNN.

Federālā policija pēc aresta ordera iegūšanas, pārmeklēja tieslietu ministra māju, kur atrada sagatavoto rīkojumu, komentēja tieslietu ministrijas pārstāve Lorēna Ribeiro. Šis dokuments ierosināja Augstākajā vēlēšanu tiesā ieviest "aizsardzības stāvokli", kas liegtu toreizējā prezidenta Žaira Bolsonaru pretiniekam Luisam Inasiu Lulam da Silvam uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Rīkojuma uzmetumu eksprezidents Žairs Bolsonaru vēl nebija parakstījis, piebilda Tieslietu ministrijas pārstāve.

"Aizsardzības stāvoklis" ir juridisks līdzeklis, kas ļauj prezidentam iejaukties valdības darbā, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību.

"Kā tieslietu ministrs šobrīd saskaros ar dažādiem ieteikumiem un priekšlikumiem. Manā mājā bija dokumentu kaudze, kurā tika atrasts konkrētais, medijos aprakstītais materiāls. Bijām plānojuši šos dokumentus iznīcināt tieslietu ministrijā," paziņojumā sociālajos medijos skaidroja Andersons Tores.

Bijušais tieslietu ministrs uzskata, ka dokumentu publicēšana ir viņa nomelnošanas kampaņa.

"Minētais dokuments palīdzēja vērst nepatiesas apsūdzības pret mani. Tas tika iegūts bez manas klātbūtnes un publiskots bez konteksta. Mēs bijām pirmā ministrija, kura izveidoja vadības ziņojumus varas pārejai. Es cienu Brazīlijas demokrātiju. Kā ministram mana sirdsapziņa ir tīra," komentēja Tores.

Rīkojuma sagataves eksistence ir šausminoša un tas, ko rīkojums pieprasīja nebija konstitucionāls, komentēja Brazīlijas jaunais tieslietu ministrs Flavio Dino. "Publiskai personai, kas saprot, ka ir veikusi noziegumu, pierādījumus nevajadzētu turēt mājās. Tas parāda vēlmi atturēt Augstāko tiesu un Kongresu no iespējas sniegt Brazīlijas iedzīvotājiem brīvu izvēli par to, kurš vadīs viņu valsti".

Pēc ministra pilnvaru nolikšanas Tores ieņēma Braziljas Federālā apgabala drošības vadītāja amatu. Savukārt pēc 8. janvāra protestētāju iebrukuma valdības ēkās, viņu atlaida no jaunā amata, un Brazīlijas Federālā Augstākā tiesa Toresam izdeva aresta orderi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!