Afganistānā uz ziemeļiem no Kabulas bijušās padomju armijas bāzes teritorijā atrasts pazemes cietums ar simtiem cilvēku mirstīgo atlieku, vēsta raidorganizācija BBC.
Kā pavēstīja kriminālpolicijas ģenerālis Ali Šahs Paktivals, cietums pastāvējis padomju okupācijas laikā 80.gados. Tā atrašanās vietu parādījis kāds 70 gadus vecs afgānis, kurš bāzē strādājis par šoferi un nesen atgriezies valstī.

Pašlaik atrastas 15 kameras ar vairākiem simtiem līķu un ir iespējams, ka to skaits vēl palielināsies. Daudziem ir sasietas rokas un aizsietas acis un viņi pazemē aprakti dzīvi.

"Viņi veda uz šejieni cilvēkus. Viņi ieveda viņus šajās kamerās, aizslēdza durvis, tad tās apklāja ar ķieģeļiem un akmeņiem un apbēra ar zemi," sacīja Paktivals.

Tas jau ir otrais Kabulas tuvumā atrastais padomju okupācijas laiku masu kaps. 2006.gadā NATO karavīri atrada masu kapu pie cietuma Kabulas nomalē.

No 1979. līdz 1989.gadam ilgušās padomju okupācijas laikā un tai sekojošās grupējumu sadursmēs mira gandrīz divi miljoni afgāņu no valsts 13 miljoniem iedzīvotāju.

Desmitiem tūkstoši tika nogalināti vai aprakti dzīvi par pretošanos vai sacelšanās rīkošanu pret okupācijas spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!