Foto: TASS/Scanpix/LETA

Pagājušajā mēnesī pie Krievijas vēstniecības Berlīnē tika atrasts miris Krievijas diplomāts. Pieļauts, ka viņš bijis Krievijas FSB izlūkdienesta slepenais aģents, atsaucoties uz piektdien Vācijas medijos ziņoto, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Berlīnes policija mirušo atrada uz ietves iepretim vēstniecības ēkai 19.oktobra rītā, vēsta "Der Spiegel".

Pēc ziņojuma Vācijas Ārlietu ministrijas pārstāvis sacīja, ka ir informēts par diplomāta nāvi, taču nevarēja sniegt sīkāku informāciju.

Tiek uzskatīts, ka 35 gadus vecais vīrietis nokritis no vēstniecības ēkas augšējā stāva Berlīnes centrā - pavisam netālu no Brandenburgas vārtiem.

Krievijas vēstniecība nepiekrita līķa autopsijai, un Vācijas prokurori nevarēja veikt izmeklēšanu viņa diplomātiskā statusa dēļ, raksta "Der Spiegel".

Saskaņā ar oficiālo diplomātu sarakstu vīrietis bija akreditēts kā vēstniecības otrais sekretārs kopš 2019. gada vasaras. Tomēr Vācijas drošības amatpersonām ir aizdomas, ka viņš bija Krievijas FSB drošības dienesta aģents un izmantojis diplomātisko statusu kā aizsegu.

Portāli "Insider" un "Bellingcat" gan vēsta, ka caur atklātajiem avotiem var pierādīt, ka bojā gājušais ir FSB Konstitucionālās sistēmas aizsardzības biroja priekšnieka ģenerālleitnanta Alekseja Žalo dēls Kirils Žalo. Izpētot transportlīdzekļu reģistrācijas datubāzi, izmeklētāji atklāja, ka Kirils Žalo bija reģistrēts tajā pašā adresē, kur viņa tēvs Maskavā un iepriekš Rostovā pie Donas.

Rietumu izlūkdienesti Kirilu Žalo saista ar tā dēvēto "Tīrgartenas slepkavību" - 2019.gada vasarā Berlīnē gaišā dienas laikā tika nošauts gruzīnu un čečenu izcelsmes trimdinieks Zelimhans "Tornike" Hangošvili.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!