Pie Itālijai piederošās Lampedūzas salas apturēts Turcijas tirdzniecības kuģis ar izglābtiem 140 migrantiem, kurus Itālija un Malta atteikušās uzņemt, sestdien ziņoja aģentūra ANSA.
Uz "MV Pinar", kas kuģo ar Panamas karogu, bija arī kāda grūtniece un vairāki ievainotie, un kuģis bēgļus uzņēma no divām laivām aptuveni 80 kilometrus uz dienvidiem no Lampedūzas. Viņi joprojām atrodas jūrā, kamēr Itālija un Malta strīdas, kurai viņi būtu jāuzņem.

Kuģis apturēts pie Itālijas piekrastes meklēšanas un glābšanas zonas robežas. Itālijas krasta apsardze nogādājusi pārtiku, ūdeni un segas uz kuģa esošajiem migrantiem, kurus izmeklēja arī divi ārsti. Divi cilvēki tika nogādāti krastā Lampeduzas salā medicīnisku apsvērumu dēļ.

Maltas varas iestādes piektdien lūdza kuģa "Pinar" apkalpi doties uz tuvāko Lampedūzas salas ostu, taču Roma apgalvoja, ka migranti izglābti Maltas "intervences zonā" un tāpēc atbildība par viņiem jāuzņemas Valletai.

Malta nodēvēja šādu nostāju par "nepieņemamu", uzsverot, ka pēdējos 45 gados Itālija respektējusi vienošanos, saskaņā ar kuru jūrā izglābtie migranti jānogādā tuvākajā ostā.

ANO augstākā bēgļu lietu komisāra pārvalde (UNHCR) mudina abas valstis uzņemt izglābtos migrantus.

"Situācija uz kuģa kļūst problemātiska un laika apstākļi jūrā pasliktinās," sacīja UNHCR pārstāve Laura Boldrini. Viņa mudināja atlikt malā "juridiskos aspektus", uzsverot, ka šobrīd vissvarīgākais ir uzņemt viņus, "lai viņi varētu saņemt humāno un medicīnisko palīdzību".

Pagājušajā gadā Itālijas piekrastē izkāpa gandrīz 37 000 imigrantu jeb par 75% vairāk nekā 2007.gadā, liecina Iekšlietu ministrijas dati. Maltā 2008.gadā ieradās vēl 2775 imigranti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!