Foto: Arhīva foto
Rietumāfrikas krastos netālu no Gvinejas galvaspilsētas Konakri uzbrukts Latvijas tankkuģim "Ance". Uzbrukums noticis 16. septembrī, raksta portāls "Maritime Bulletin".

Četri laupītāji, bruņoti ar šaujamieroci un nažiem uzkāpuši uz kuģa klāja, pēc tam to noenkurojot. Noziedznieki sagūstījuši apkalpi un aplaupījuši to, nozogot apkalpes locekļu personīgās mantas, naudu, kā arī citus uz kuģa esošas vērtības. Laupītāji ieslēguši komandas locekļus kādā kajītē un aizbēguši.

Latvijas uzņēmums "Latvian Shipping Company" (LSC), kas ir arī tankkuģa “Ance” īpašnieks, informēja, ka kuģa sastāvā ir 21 apkalpes loceklis, no kuriem divi ir Gruzijas, viens Lietuvas un 18 Latvijas valstspiederīgie. LSC norāda, ka incidenta laikā neviens no apkalpes locekļiem nav guvis traumas un visa apkalpe ir sveika un vesela. Atgadījuma laikā nav cietis arī kuģis.

Tāpat LSC informēja, ka kopējais zādzības apjoms nav būtisks. Par notikumu nekavējoties tika informēta krasta apsardze un visas tiesību aizsardzības sargājošās un apdrošināšanas iestādes.

Tankkuģis "Ance" ekspluatācijā nodots 2006. gadā, un šis nav pirmais dramatiskais notikumus, kurā iesaistīts Latvijas tankkuģis. Jau pirmajā kuģošanas gadā 2006. gada novembrī kapteiņa Viktora Timoščenko vadītais kuģis ceļā no Ņūdžersijas, ASV, uz Porvoo, Somijā, izglāba dzīvību diviem Kanādas pilsoņiem.

Kanādiešu vadītais katamarāns vētrā bija zaudējis vadāmību, un abi tā apkalpes locekļi bija nokļuvuši briesmās. Saņemot ziņu no ASV Krasta apsardzes, "Ance" devās palīgā kanādiešiem, taču stiprās vētras dēļ, viņus nebija iespējams nekavējoties uzņemt uz "Ances" klāja. Latvijas tankkuģis palika notikuma vietā un iestājoties dienas gaismai, tankkuģis atkārtoti pietuvojās notikuma vietai un ar virves palīdzību vienu pēc otra uzņēma abus Kanādas pavalstniekus. Tūlīt pēc tam katamarāns nogrima.

Par šo glābšanas operāciju Starptautiskā jūras organizācija apbalvoja kuģa kapteini Timoščenko ar atzinības rakstu "Par ārkārtēju drošsirdību jūrā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!