Foto: AP/Scanpix

Pirmā pretraķešu aizsardzības sistēmas "Patriot" baterija, kas paredzēta Turcijas aizsardzībai no "Sīrijas draudiem", ir izvietotas pie abu valstu robežas, atsaucoties uz NATO paziņojumu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Pavisam pie Sīrijas robežas Turcijā paredzēts izvietot sešas "Patriot" baterijas - atlikušās piecas tikšot izvietotas tuvāko dienu laikā.

Pretraķešu aizsardzības sistēmas NATO Turcijā nolēma izvietot decembrī, pēc tam, kad Sīrijas valdošā režīma spēki bija izšāvusi "Scud" raķetes, kas nokrita Turcijas robežas tuvumā un pēc valdības spēku artilērijas lādiņu nokrišanas Turcijas teritorijā oktobrī, nogalinot piecus cilvēkus.

Pirmā baterija atrodas Adanas pilsētā. "Patriot" sistēmas tiks izvietotas tā, lai aizsargātu Kahramanmarašas un Gaziantepas pilsētu, paziņoja NATO. Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davotoglu šomēnes paziņoja, ka raķetes Turcija paliks tikai tik ilgi, kamēr pastāvēs draudi.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 60 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!