Krievijas spēku pārvietošana pie Ukrainas robežām pašlaik ir pat vērienīgāka nekā 2015. gada janvārī un februārī, kad notika asiņainā kauja par Debaļcevi, komentējot situācijas saasināšanos Ukrainas austrumos, intervijā "Radio Svoboda" norāda neatkarīgās pētnieciskās grupas "Conflict Intelligence Team" (CIT) pārstāvis Ruslans Levijevs.

Par pēdējās nedēļas novēroto Krievijas spēku koncentrēšanos pie Ukrainas robežām un situācijas saasināšanas karadarbības zonā Donbasā bažas un atbalstu Ukrainai ir pauduši Rietumu līderi. Eksperti spriež, vai Maskava patiešām varētu gatavoties plaša mēroga militārajai operācijai Ukrainā.

Krievija tādus pieņēmumus noraida un arī Ukrainas puse pagaidām nedramatizē situāciju un vērtē notiekošo kā spiediena izdarīšanu pret savu valsti.

CIT ir viena no organizācijām, kas rūpīgi seko visām liecībām par spēku pārvietošanu, un tās pārstāvis intervijā atzīst, ka šī pavasara militāro aktivitāti var nosaukt par bezprecedenta un ka tuvākajā laikā Krievija pie Ukrainas robežām būs sakoncentrējusi pietiekami daudz spēku plašai uzbrukuma operācijai.

"Mēs redzam arvien vairāk un vairāk vilcienus, kas ierodas pie Ukrainas robežas vai uz Krimu. Turklāt daļai vilcienu, kuriem mēs sekojam, kas brauc, piemēram, no Sibīrijas, jāierodas pie robežas 11. – 12. aprīlī. Un tie, domājams, nav vienīgie vilcieni, kas brauc no tālienes," stāsta Levijevs.

Viņš norāda, ka šādu spēku pārmešanu lielos attālumos nevar skaidrot tikai ar militārajām mācībām, jo šāda veida pārvietošana no citiem kara apgabaliem ir dārgs pasākums, ko parasti veic tikai uz tāda mēroga militārajām mācībām kā "Zapad", kas šogad ieplānotas rudenī.

"Ja runājam kopumā par tehnikas pārvietošanas mērogiem, jā, tā ir ļoti ievērojama, pat lielāka nekā 2015. gadā, kad janvārī un februārī notika kauja par Debaļcevi. 2015. gada februārī tika pievilktas pamatā tanku vienības, motorizētie strēlnieki, un vienalga to bija mazāk," stāsta vērotājs.


Fronte Donbasā pati par sevi nav tik liela, lai būtu nepieciešams pievilkt tik daudz tehnikas, kā tas notiek tagad, viņš papildina: "Mēs redzam, kā pārvieto zalvju raķešu sistēmas "Uragan", bēdīgi slavenās iekārtas "Grad" BM-21 un daudz citas tehnikas. Situācija ir unikāla, neparasta un tā nekādā veidā neatbilst teiktajam par mācībām."

Pārvietoto karavīru skaitu ir ļoti grūti aplēst, bet Pentagona amatpersonas iepriekš runāja par aptuveni četriem tūkstošiem karavīru pie Ukrainas robežas.


Savukārt no tehnikas ir vērojams daudz motorizēto strēlnieku tehnikas, gaisa desantnieku tehnika un artilērija. Savukārt jaudīgo "Grad" un "Uragan" iekārtu klātbūtne vēl vairāk apliecina, ka runa nevar būt tikai par kādu aizsardzības operāciju, analizē eksperts.

Tāpat CIT ir liecības, ka Ukrainai tuvajos Krievijas apgabalos tiek veidotas lauka nometnes karavīru izvietošanai. Vienu tādu nometni CIT jau identificējuši – no aculiecinieku attēliem redzams, ka tur ir telšu pilsētiņa, lauka hospitālis, liels daudzums tanku un cita tehnika.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!