Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijai gatavojoties izstāties no Eiropas Savienības (ES), Skotijā pieaudzis neatkarības atbalstītāju skaits, liecina trešdien publiskotie aptaujas rezultāti.

Saskaņā ar sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma BMG veikto aptauju, kuras rezultātus publicējis laikraksts "Herald", ja neņem vērā tos vēlētājus, kam nav viedokļa šajā jautājumā, par atdalīšanos no Apvienotās Karalistes šobrīd iestājas jau 49 % skotu, kamēr 51 % joprojām atbalsta Lielbritānijas vienotības saglabāšanu.

Aptauja veikta pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņoja par nolūku izstāties no ES kopīgā tirgus.

2014. gadā notikušajā referendumā 55 % skotu noraidīja neatkarību, taču pēc 20 mēnešiem 62 % vēlētāju Skotijā balsoja par Lielbritānijas palikšanu ES sastāvā.

Skotijas reģionālās valdības premjerministre un Skotu Nacionālās partijas (SNP) līdere Nikola Stērdžena paziņojusi, ka šobrīd "ļoti iespējams" gaidāms otrs neatkarības referendums, un viņas līdzgaitnieki izteikušies, ka tas varētu notikt jau 2018. gadā.

Bijušais SNP līderis Alekss Salmonds tviterī pārpublicējis "Herald" pirmo lapaspusi ar aptaujas rezultātiem, pievienojot tai komentāru: "Spēle turpinās..."

"Ja toriji turpinās savu aklo virzību uz smago "Breksitu", ignorējot Skotijas tautas nospiedošā vairākuma nepārprotamo viedokli, arvien vairāk un vairāk ļaužu neatkarību uzskatīs par izvēli, kas sniegs drošību un stabilitāti," savukārt norādīja SNP priekšsēdētājs Dereks Makejs.

Kopumā no 1067 BMG intervētajiem respondentiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, uz jautājumu, "vai Skotijai jābūt neatkarīgai valstij", 43 % aptaujāto atbildējuši ar "jā", bet 45 % – "nē". Pārējie respondenti, nav varējuši sniegt atbildi uz šo jautājumu.

Salīdzinot ar decembrī veikto aptauju, atbalsts Skotijas neatkarībai pieaudzis par trīs procentpunktiem.

Tomēr aptaujā arī noskaidrots, ka 56 % skotu nevēlas atkārtotu neatkarības referendumu, pirms būs pabeigtas Londonas sarunas par izstāšanos no ES, kas varētu notikt 2019. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!