Aizvadītajā piektdienā pieņemtais Ņujorkas bankrota tiesas lēmums vēl vismaz uz nedēļu pagarināt Krievijas naftas kompānijai "Jukos" noteikto aizliegumu pārdot tai piederošo Lietuvas koncerna "Mažeiķu nafta" akciju kontrolpaketi palielinājis iespēju, ka akcijas tomēr iegādāsies Lietuvas valdība, pirmdien vēsta laikraksts "Respublika".
Lai gan neoficiāli tika ziņots, ka "Jukos" par akciju pārdošanu jau vienojusies ar Polijas kompāniju "PKN Orlen", Lietuvas saimniecības ministrs Ķēstutis Daukšis uzskata, ka ceturtdien Ņujorkas bankrota tiesa pieņems Lietuvai labvēlīgu lēmumu.

Patlaban "Jukos" ar savas struktūrvienības "Yukos International UK" starpniecību kontrolē 53,7% "Mažeiķu naftas" akciju. Vēl 40,66% akciju pieder Lietuvas valdībai, kas kontrolpaketi plānojusi izpirkt, lai to pārdotu tālāk potenciālajam pircējam kopā ar savām akcijām, tomēr joprojām pieļauj arī variantu, ka iespējamais investors pats iegādātos kontrolpaketi tieši no "Jukos" un atpirktu arī visas Lietuvai piederošās akcijas vai daļu no tām.

Aizlieguma pagarinājums devis "Jukos" pagaidu pārvaldniekam Eduardam Rebgunam vairāk laika izlemt, vai ļaut bankrotējošajai kompānijai pārdot "Mažeiķu naftas" kontrolpaketi par aptuveni 1,43 miljardiem dolāru. Rebguna pārstāvis tiesai izteicies, ka pozitīvi vērtē piedāvāto kontrolpaketes cenu un maksāšanas noteikumus, taču aizliegums jāpagarina, jo Lietuvas valdība, kam ir pirmtiesības uz akciju iegādi, pirmdien lūgusi tikšanos. Rebguna lēmums paredzams ceturtdienas sēdē.

Kā laikrakstam sacījis Daukšis, nedz valdība, nedz Saimniecības ministrija ne par kādu tikšanos ar Rebgunu nav vienojusies un nav skaidrs, kāpēc "Jukos" pagaidu pārvaldnieka pārstāvis sniedzis šādu informāciju.

Saimniecības ministrs atzina, ka pats pirmdien Maskavā tiksies ar Krievijas valdības pārstāvjiem, lai apspriestu jautājumu par sadarbību enerģijas piegādes drošības jomā.

Viņš apliecināja, ka gadījumā, ja Lietuvas valdība pati iegādātos no "Jukos" "Mažeiķu naftas" kontrolpaketi, tā par svarīgāko uzskatītu Kremļa nostāju, lai pārliecinātos, ka Maskava jaunajam investoram neliegs iespēju piegādāt jēlnaftu "Mažeiķu naftas" pārstrādes rūpnīcai no Krievijas vai cauri tās teritorijai. Lietuvu interesē arī jautājums par "Jukos" kreditoru prasību apmierināšanu.

Ministrs prognozēja, ka ceturtdien gaidāmajā Ņujorkas tiesas sēdē iespējama "Mažeiķu naftas" lietas kulminācija.

Savukārt laikraksts "Lietuvos rytas" raksta, ka šonedēļ Viļņu gatavojas apmeklēt otras pretendentes - Kazahstānas kompānijas "Kazmunaigaz" - pārstāvji, lai iesniegtu Lietuvas valdībai savu galīgo pieteikumu. Avīze norāda, ka "PKN Orlen" pieteikums, kas sagatavots jau agrāk un par gandrīz 94% koncerna akciju sola 2,55 miljardus dolāru, tomēr tiek vērtēts skeptiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!