Pēc iepriekšējā nedēļā reģistrētajiem ievērojamajiem naftas cenas kritumiem pasaules finanšu tirgos šī nedēļa naftas tirgū aizsākusies ar nelielu cenu korekciju augšup. To noteica naftas tirgu sasniegušās ziņas par sīvām cīņām Irākas pilsētās.
"Līdz šim naftas tirgū, tāpat kā citos finanšu tirgos, dominēja cerības uz ātru un vieglu sabiedroto uzvaru, un jebkuras negatīvas novirzes no tirgus optimistiskā plāna atspoguļojas naftas cenu pieaugumā," uzsvēra "Parex Asset Management" eksperts Zigurds Vaikulis.

"Brent" markas jēlnaftas cena nepārtrauktajā naftas tirgū pašlaik ir 27,33 ASV dolāri par barelu. Tomēr naftas tirdzniecībā novērojama tendence cenai pieaugt pēc aizvadītajā nedēļā sasniegtā četru mēnešu zemākā līmeņa. Pirms Irākas kara sākuma naftas cena pieauga līdz pat 40 ASV dolāru atzīmei par barelu, ko sekmēja neskaidrības par kara sākumu.

ASV vieglās jēlnaftas cena pieaugusi par 59 centiem - līdz 29,25 ASV dolāriem par barelu, papildinot vakardienas 1,75 ASV dolāru pieaugumu. Londonas jēlnaftas "Brent" cena vakar svārstījās ap 26,6 ASV dolāriem par barelu.

Kā uzsvēra naftas tirgus speciālisti, pašlaik naftas cena tomēr ir ievērojami zemāka par neseno 40 dolāru līmeni. "Tirgus atsaucas uz kara grūtībām Irākā. Līdz aizvadītās nedēļas beigām tirgū valdīja uzskats par ātru un nesāpīgu uzvaru pār Irāku, tomēr šis priekšstats tiek ievērojami mazināts," sacīja naftas tirgus analītiķis no Sidnejas Saimons Geimss-Tomass (Simon Games-Thomas).

Jau ziņots, ka aizvadītājā nedēļā ASV un Lielbritānijas spēki veiksmīgi ieņēma vairākas būtiskas Irākas teorijas, to skaitā arī naftas laukus, nesastopoties ar īpaši sīvu pretestību. Tā rezultātā naftas cenas iepriekšējās nedēļas laikā krita par vairāk nekā 20%, kas bija lielākais vienas nedēļas cenu kritums kopš Persijas līča kara 1991.gadā.

Savukārt vakar naftas cenas pieaugumu sekmēja arī ziņas no Nigērijas, kur sākušās nekārtības starp naftas ieguves kompānijām. Vairākas naftas kompānijas, tai skaitā naftas gigants "Shell", paziņoja par daļēju naftas ieguvju pārtraukšanu un personāla evakuēšanu no Nigērijas. Kopumā Nigērijā iegūtās naftas eksports, pēc provizoriskiem aprēķiniem, samazināsies par 40%.

Nigērija pagājušā mēneša laikā eksportēja vidēji 2,2 miljonus barelu naftas dienā. "Ja situācija šajā valstī saasināsies, būs gaidāms naftas cenu kāpums," sacīja Vaikulis. Viņš gan atzina, ka pašlaik paust kādas prognozes vēl ir pāragri.

Otrdienas rītā par 3,6 ASV dolāriem pieauga arī zelta unces cena. Savukārt kopš Eiropas akciju tirgus tirdzniecības sesijas sākuma šorīt samazinājušies fondu biržu indeksi un akciju cenas, kuras vakar sasniedza ievērojamāko kritumu pēdējo sešu mēnešu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!