Salīdzinot ar pērno gadu, divas reizes ir auguši nelegālās migrācijas apjomi no Baltkrievijas uz Lietuvu, parlamenta Nacionālās drošības komitejas sēdē paziņoja Lietuvas robežsardzes vadītājs Rustams Ļubevas. Turklāt Baltkrievijas robežsargi šo faktu cenšoties slēpt, vēsta portāls "Delfi.lt".

Ļubevas komitejā demonstrēja video, kurā baltkrievu robežsargi redzami cenšamies slēpt pēdas, ko atstājuši robežpārkāpēji.

"Vietā, kur tika aizturēta nelegālo migrantu grupa, drīz pēc pārkāpuma uzradās Baltkrievijas robežsargi, kas novāca pēdas, lai slēptu robežšķērsošanas faktu. Kad pilnvarotā persona paziņoja par pārkāpumu un lūdza atbraukt fiksēt šo faktu, baltkrievu kolēģi atteicās to darīt un neatzina nelikumīgās šķērsošanas faktu," skaidro komandieris.

Viņš raksturo, ka komunikācija ar baltkrievu kolēģiem kopumā nav vienkārša. Viņi nereaģējot uz incidentiem, un neatzīst robežpārkāpumu faktus, kad viņiem iesniedz pierādījumus – lūdzot papildu pierādījumus, pēc kuru saņemšanas tik un tā atsakās atzīt pārkāpumu.

Nelegālās migrācijas pieauguma dēļ apsardze uz robežas ar Baltkrieviju ir pastiprināta.

Baltkrievijas robežsardzes oficiālais pārstāvis Antons Bičkovskis Lietuvas pārmetumus noraida un apgalvo, ka Baltkrievija dara visu, lai nodrošinātu pienācīgu robežas apsardzi. Viņš piedevām Lietuvai pārmet "nedraudzīga kaimiņa pozas" ieņemšanu.

Baltijas valstis iepriekš pauda gatavību uzņemt cilvēkus un kompānijas, kas cieš no Aleksandra Lukašenko represijām. Kopš 2020. gada 1. augusta līdz 2021. gada 15. februārim uzturēšanās atļauju Lietuvā lūguši vairāk nekā deviņi tūkstoši baltkrievu, liecina Lietuvas migrācijas dienesta dati. No tiem uzturēšanās atļauju tobrīd saņēma 7490 cilvēki.

Migrācija no Baltkrievijas palielinājusies kopš pērnā gada augusta, kad Lukašenko režīms sāka izrēķināšanos ar demonstrantiem un savas varas kritiķiem.

Baltkrievija arī spērusi soļus, lai cilvēku aizplūšanu ierobežotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!