Foto: AFP/Scanpix
Spēcīgās zemestrīces trešdien izraisītā cunami bojāgājušos skaits Zālamanu salās ir pieaudzis līdz deviņiem cilvēkiem, bet glābēji un palīdzības sniedzēji ceturtdien turpina darbu attālos ciemos, vēsta laikraksts "The Guardian".

Glābēji atraduši vēl četru cilvēku, kurus zem ūdens parāvusi spēcīgā straume, mirstīgās atliekas. Starp bojāgājušajiem ir vecāka gadagājuma cilvēki un vismaz viens bērns, informē "The Guardian". 

Daudzi pārbiedēti iedzīvotāji baidās atgriezties piekrastē. “Cilvēki joprojām baidās atgriezties mājās, jo tur nekas nav atlicis, tā viņi mitinās pagaidu patvērumos augstākās vietās,” pastāstīja premjera pārstāvis Džordžs Hermings.

Trešdien naktī notikusī 8 magnitūdas spēcīgā zemestrīce izraisīja nelielu (1,5 metru augstu), bet spēcīgu cunami vilni, kas sasniedza Santakrusas salas, nopostot aptuveni 100 mājokļu. Trešdien tika ziņots par pieciem bojāgājušajiem.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Santakrusas salās trešdien gāja bojā viens zēns, trīs gados vecas sievietes un viens gados vecs vīrietis. 

Zemestrīce notika 5,8 kilometru dziļumā pie Santakrusas salām, kuras pagājušonedēļ bija skārušas vairākas stipras zemestrīces. Zemestrīcei sekoja divi pēcgrūdieni ar stiprumu 6,4 un 6,6 magnitūdas.

Sakari ar Santakrusas salām ir apgrūtināti to nomaļā novietojuma dēļ, un varas iestādes vēl turpina noskaidrot precīzu upuru skaitu un postījumus.

Par iespējamu metru augstu cunami vilni tika brīdināti piekrastes rajonu iedzīvotāji Jaunkaledonijā, Vanuatu, Nauru, Papua-Jaungvinejā, Tuvalu, Fidži, Kiribati un citās tuvumā esošās Klusā okeāna salās, bet brīdinājums vēlāk tika atcelts. Iespējamam cunami gatavojās arī Havaju salu, Jaunzēlandes un Indonēzijas iedzīvotāji, bet tas neapdraudēja Austrāliju.

2007.gadā cunami pēc 8,1 magnitūdas zemestrīces prasīja vismaz 52 cilvēku dzīvības Zālamana salās un atstāja tūkstošiem cilvēku bez pajumtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!