Nepietiekamas gāzes piegādes no Krievijas Ukrainas gāzes krātuvēm varētu apdraudēt Eiropas valstu nodrošinājumu ar gāzi 2007.gada ziemā, paziņoja Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.
"Vai Ukrainas gāzes krātuvēm tiks piegādāts pietiekams gāzes apjoms? No tā ir atkarīgs, vai Eiropas valstis tiks nodrošinātas ar gāzi 2007.gada ziemas periodam," norādīja Piebalgs.

Piebalgs arī pauda bažas sakarā ar Ukrainas gāzes vadu sistēmas tehnisko stāvokli, taču par šo jautājumu tiks lemts nākamajā gadā.

"Gāzes vadu nepieciešams saremontēt," norādīja Piebalgs.

Krievijas gāze Eiropas valstīm tiek piegādāta tranzītā caur Ukrainas teritoriju.

Kā ziņots, Krievijai un Ukrainai nespējot vienoties par dabasgāzes cenām, Krievija 1.janvārī pārtrauca gāzes piegādes Ukrainai, saglabājot tikai tranzītā caur šo valsti transportējamās gāzes piegādes.

Jau pēc dienas "Gazprom" paziņoja, ka piegādās papildu gāzes apjomu, un apsūdzēja Ukrainu gāzes zādzībās, ko šī valsts kategoriski noliedza.

Lai arī tranzīta piegādes oficiāli saglabātas, par gāzes piegāžu samazināšanos ziņoja arī tādas valstis kā Polija, Horvātija, Slovākija, Ungārija, Serbija un Melnkalne, Bosnija un Hercegovina, Francija, Vācija, Austrija un Itālija.

Savukārt janvāra beigās līdz ar lielā sala iestāšanos vairākas Eiropas valstis vēlreiz piedzīvoja gāzes piegāžu samazināšanos no Krievijas. "Gazprom" šādu situāciju skaidroja ar gāzes zudumiem Ukrainā, kura aukstajā laikā patērējot vairāk gāzes, nekā paredzēts līgumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!