Foto: AFP/Scanpix/LETA

Sīrijas opozīcijas spēki otrdien atkāpušies no stratēģiski nozīmīgās Hān Šeihūnas pilsētiņas, kura astoņus gadus ilgstošajā pilsoņu karā pēdējos piecus atradās nemiernieku rokās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Hān Šeihūna atrodas Idlibas provincē – vienā no pēdējām teritorijām, ko vēl kontrolē pret prezidenta Bašara al Asada spēkiem karojošie nemiernieku un džihādistu grupējumi.

Pēdējos mēnešos Krievijas atbalstītie valdības spēki pret Hān Šeihūnu izvērsa plašu ofensīvu, kuras laikā gājuši bojā simtiem civiliedzīvotāju, bet vēl simti tūkstošu pametuši savas mājas.

Hān Šeihūna atrodas uz ceļa, kas savieno galvaspilsētu Damasku ar otru nozīmīgāko valsts pilsētu Alepo.

Nemiernieku avoti raidsabiedrībai BBC atklāja, ka kaujinieki no pilsētas atkāpušies. Savukārt Idlibas provincē nozīmīgākais džihādistu grupējums "Hayat Tahrir al Sham" (HTS) paziņojis, ka ir notikusi spēku "pārdislocēšana" pēc smagas valdības spēku veiktas bombardēšanas, kam pakļauta pilsēta.

Tikmēr Londonā bāzētā sīriešu cilvēktiesību grupa "Syrian Observatory of Human Rights" ziņo, ka Hān Šeihūna ir kritusi valdības spēku rokās.

Hān Šeihūna ir vieta, kur 2017. gadā notika ķīmiskais uzbrukums – ANO eksperti tajā vaino Bašara al Asada spēkus. Incidents izprovocēja ASV raķešu triecienu pa Sīrijas spēku objektu.

Pērn Turcija un Krievija, kas konfliktā atbalsta dažādas karojošās puses, vienojās izveidot buferzonu, lai pasargātu civiliedzīvotājus un ierobežotu režīma spēku ofensīvu.

Par spīti tam Asada spēki pēdējos mēnešos ir pastiprinājuši savus uzbrukumus un gandrīz ielenkuši Hān Šeihūnu. Pirmdien valdības spēki veica gaisa triecienu Turcijas konvojam – Damaska apgalvoja, ka transports devies palīgā stiprināt Hān Šeihūnas aizsardzību.

Sīrijas pilsoņu karš sākās 2011. gadā kā civiliedzīvotāju demonstrācijas pret Bašara al Asada režīmu. Pēc bruņotu drošības iestāžu stingrās vēršanās pret demonstrantiem, sacelšanās pārauga pilsoņu karā.

Sākotnējā opozīcijas nemiernieku un valdības spēku cīņa ar laiku ir sadrumstalojusies, parādoties dažādiem džihādistu grupējumiem, tostarp "Daesh". Sīrijas ziemeļaustrumos cīnās arī kurdu vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!