Foto: AFP/Scanpix/LETA
Moldovas teritorijā izveidotajā starptautiski neatzītajā Piedņestrā pirmdien nogranduši vairāki sprādzieni Valsts drošības ministrijas ēkā galvaspilsētā Tiraspolē, atsaucoties uz Kremļa kontrolēto ziņu aģentūru TASS, vēsta britu raidsabiedrība "Sky News".

Nav ziņu par sprādzienā cietušajiem vai bojāgājušajiem, bet vietējo mediju publicētajos attēlos redzams, ka ēkai izbiruši logu stikli un izgāztas durvis.

Savukārt otrdien Majakas ciemā ap pulksten septiņiem no rīta uzspridzināti divi radio torņi, atsaucoties uz pašpasludinātās republikas Iekšlietu ministriju, ziņo portāls "Meduza". Abas antenas retranslējušas Krievijas radio.

Majakas ciemā atrodas Piredņestras radio un TV centrs – viens no 14 šādiem centriem kādreizēja PSRS teritorijā, kas nodrošināja īsviļņu un vidējo viļņu apraidi pa visu pasauli, skaidro "Meduza".

22. aprīlī Krievijas armija paziņoja, ka iebrukuma Ukrainā "otrajā fāzē" plāno iegūt kontroli pār Ukrainas dienvidiem, lai radīti piekļuvi ar Maskavas atbalstu radītajai Piedņestrai, kur no Moldovas puses esot vērojama "krievvalodīgo iedzīvotāju apspiešana".

Savukārt Ukrainas armijas Ģenerālštābs iepriekš aprīlī ziņoja, ka Krievija pulcina spēkus pašpasludinātajā Piedņestrā un gatavojot provokācijas gar robežu ar Ukrainu, norāda "Sky News". Šo paziņojumu noraidīja gan Moldova, gan Piedņestra.

Moldovas prezidente Maija Saudu notikušos uzbrukumus raksturojusi kā Piedņestrā esošo grupējumu mēģinājumu radīt spriedzi reģionā.

Tikmēr Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks otrdien sacīja, ka Krievijas cenšas destabilizēt situāciju Moldovas separātiskajā Piedņestras reģionā, brīdinot - ja Ukraina karā ar Krieviju nenoturēsies, Krievija nākamajā dienā būs pie Kišiņevas.

Ukrainas izlūkdienests publicējis dokumentu, kas liecina, ka ar sprādzieniem Tiraspolē ir saistīti Krievijas specdienesti.

Incidenti iecerēti, lai attaisnotu karu Ukrainā vai vai iesaistītu kaujās PMR - vai nu kā teritoriju ar zināmām mobilizācijas rezervēm, vai kā teritoriju, no kuras Krievijas karaspēks var uzbrukt Ukrainas teritorijai, uzskata izlūki.

Piedņestra aizņem aptuveni 12% Moldovas teritorijas un tajā dzīvo ap 460 tūkstošiem cilvēku – gandrīz puse ar Krievijas pilsonību. Kopš 1992. gada pašpasludinātajā republikā atrodas Krievijas "miera uzturēšanas spēki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!