NASA darbinieki Floridā un Teksasā svētdien ar klusuma brīdi pieminēja septiņus astronautus, kas gāja bojā kosmosa kuģim "Columbia" pirms gada sairstot virs Teksasas štata.
Vairākkārt izmantojamais kosmosa kuģis "Columbia", atgriežoties uz Zemes pēc 16 dienu misijas, 2003.gada 1.februārī izjuka ieiešanas laikā Zemes atmosfērā. Bojā gāja visi septiņi astronauti - komandieris Riks Hazbends, Villijs Makkūls, Deivs Brauns, Maiks Andersons, Lorela Klārka, pirmā Indijā dzimusī astronaute Kalpana Čoula un pirmais izraēliešu kosmonauts Ilans Ramons.

Piemiņas ceremonijas notika Kenedija Kosmosa centrā Kanaveras ragā Floridas štatā, no kurienes "Columbia" pacēlās, un Džonsona Kosmosa centrā Hjūstonā, Teksasas štatā. Daudzās pilsētās un ciematos Teksasas štatā, kur nokrita kosmosa kuģa atlūzas, 1.februārī 8:16 no rīta pēc vietējā laika, kad pirms gada "Columbia" bija jānosēžas Kanaveras kosmodromā, atskanēja baznīcu zvani.

Kosmosa kuģa atlūzas Teksasas štatā tika atrastas vēl daudzus mēnešus pēc negadījuma.

Savu kolēģu bojāeju pieminēja arī Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) apkalpes locekļi - amerikāņu astronauts Maikls Foale un viņa kolēģis, krievu astronauts Aleksandrs Kaleri.

Avārijas apstākļu izmeklēšanā tika noskaidrots, ka par kuģa sairšanas galveno iemeslu kļuva pacelšanās laikā gūtie bojājumi, kad putu materiāla atlūzas no ārējās degvielas tvertnes sabojāja kuģa kreiso spārnu.

Putu materiāls bija izsitis caurumu "Columbia" aizsargvairogā pret karstumu, ļaujot 2000 grādu pēc Celsija skalas karstajām gāzēm, kas rodas kosmosa kuģim ieejot atmosfērā, izraisīt eksploziju.

Izmeklētāji arī atklāja, ka NASA inženieri bija pauduši bažas par iespējamajiem kosmosa kuģa spārna bojājumiem pacelšanās laikā. "Columbia" 16 dienu misijas laikā inženieri trīs reizes pieprasījuši kosmosa kuģa satelītu attēlus, lai pārbaudītu, kur trāpījušas putu atlūzas un vai tās nav bojājušas kuģi, taču šie attēli netika uzņemti.

NASA amatpersonas pārmērīgas pašpārliecinātības un birokrātisko procesu dēļ palaida garām astoņas iespējas pārliecināties, vai kosmosa kuģis nav bojāts, bija teikts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!