Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pieminot 75. gadadienu kopš sabiedroto spēku izcelšanās Normandijā, ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien paziņojis, ka saikne starp Savienotajām Valstīm un tās sabiedrotajiem, kas dzimusi kaujas karstumā, ir nesaraujama.

Francijas prezidents Emanuels Makrons piemiņas ceremonijā aicināja atbalstīt "brīvās pasaules aliansi".

"Mēs nekad nedrīkstam pārstāt strādāt brīvās pasaules alianses labā," uzsvēra Makrons, kā piemērus minot tādas organizācijas kā ANO, NATO un Eiropas Savienība (ES).

Piemiņas ceremonija ir arī politiski simbolisks mirklis, kas nodemonstrē vienotību laikā, kad ASV un Eiropas starpā pastāv spriedze, sevišķi Makrona un Trampa attiecībās.

Makrons cildināja sabiedroto spēku izcelšanos Normandijā jeb D-dienu kā piemēru tam, kā britu, kanādiešu, amerikāņu un franču spēki apvienojās brīvības vārdā.

1944. gada 6. jūnijā Otrā pasaules kara laikā ap 160 tūkstošiem britu, ASV, Francijas un citu sabiedroto spēku ieradās Francijas rietumos esošajā Normandijā, ko tolaik bija okupējusi Vācija.

"Mums jāpierāda, ka esam šī miera mantojuma vērti," uzsvēra Makrons, piebilstot, ka nekad nedrīkst aizmirst, ka brīvas tautas var pārvarēt visas problēmas, kad tās apvienojas.

Makrons sacīja Trampam, ka modernā Francija ir gatava strādāt pie abu valstu draudzības, kas tik daudz devusi cilvēcei.

Vēršoties pie visiem ASV draugiem un partneriem, Tramps sacīja, ka "lolotā alianse tika veidota kaujas karstumā, pārbaudīta karā un pierādīta miera svētlaimē.

"Mūsu saikne ir nesaraujama," uzsvēra Tramps, stāvot ASV karavīru kapsētā Normandijas piekrastē.

"Tie, kuri šeit cīnījās, izcīnīja nākotni mūsu nācijai, viņi izcīnīja mūsu civilizācijas izdzīvošanu un viņi parādīja mums ceļu uz mīlestību, loloja un aizstāvēja mūsu dzīvesveidu daudzus gadsimtus uz priekšu," sacīja Tramps.

"Lai Dievs svētī mūsu dižos veterānus, lai Dievs svētī mūsu sabiedrotos, lai Dievs svētī D-dienas varoņus un lai Dievs svētī Ameriku," piebilda Tramps.

ASV prezidents arī apliecināja cieņu aptuveni 60 amerikāņu veterāniem, kuri bija ieradušies uz ceremoniju. Daudzi no viņiem atradās ratiņkrēslos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!