Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Rietumu politologu prognozes par Krievijas tālāko attīstību kļūst arvien drūmākas, bet, iespējams, pienācis laiks attīstīt pilnīgi citādu pieeju Krievijas nākotnei, uzskata Kijevas Eiroatlantiskās sadarbības institūta vecākais zinātniskais līdzstrādnieks Andreass Umlands.

Viņaprāt, agrāk vai vēlāk atkal var rasties iespēja integrēt Krieviju Rietumos, un šoreiz Rietumiem ir jābūt tam gataviem.

Umlands skaidroja, ka 1991. gadā Rietumi tam nebija gatavi. Rietumiem trūka "skaidra redzējuma par to, kādai galu galā vajadzētu izskatīties Austrumeiropas nākotnes struktūrai," un Rietumu pieeju "raksturoja spontānums, pašapmierinātība un vilcināšanās."

Umlands uzskata, ka šādu kļūdu nedrīkst atkārtot.

"Pozitīvs plāns Krievijai pēc [prezidenta Vladimira] Putina ēras var pats par sevi kļūt par faktoru tā realizācijai, un aizvirzīt mūs prom no nemitīgās pastardienas scenāriju atkārtošanas. Lai pareģojums piepildītos, tas vispirms ir jāizsaka," ir pārliecināts Umlands.

Viņaprāt, skaidrs "redzējums par to, kā nākotnes neimperiālistiskā un demokrātiskā Krievija var pakāpeniski tikt integrēta Rietumu valstu kopienā, var kļūt par instrumentu krievu demokrātiem, Eiropas diplomātiem, Rietumu politiķiem un starptautiskajām pilsoniskajām sabiedrībām, veicinot šādu scenāriju."

Kādēļ jauna iespēja varētu rasties?

Tādēļ, ka Krievijas sociālekonomiskā situācija nākotnē, visticamāk, pasliktināsies, starptautiskā ietekme samazināsies, un Krievijas ekonomisko izredžu trūkums izglītotajiem krieviem kļūs acīmredzams. Harizmātisks līderis var kādu laiku kompensēt šīs problēmas, taču "bioloģisku, konstitucionālu un politisku iemeslu dēļ nav skaidrs, cik ilgi vēl Putins spēs būt šāds līderis, kā arī nav skaidrs, vai viņa režīms spēs noorganizēt mierīgu varas nodošanu piemērotam pēctecim," norāda Umlands, piebilstot, ka jāņem vērā arī apstāklis, ka Krieviju un Rietumus vieno spēcīgas kulturālās saites.

"Krievijas kulturālā radniecība ar Eiropu un ģeopolitiskā orientācija uz Eiropu paliks latenta, bet agrāk vai vēlāk atkal sāks dominēt," uzskata eksperts.

Ko Krievijas politiskā režīma agrākā vai vēlākā destabilizēšanās nozīmēs starptautiskajai sabiedrībai, grūti prognozēt, atzīst Umlands. Taču viņš uzskata, ka Krievijas pagriešanās Rietumu virzienā ilgtermiņā nav neiespējama.

"Kad tas notiks, Rietumiem vajadzētu - līdzīgi kā vajadzēja 1991. gadā - jau būt nodrošinātiem ar visaptverošu rīcības plānu," norāda Umlands.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!