Foto: Reuters/Scanpix

Saūda Arābijas princis, investors un uzņēmējs Alvalīds bin Talals nācis klajā ar paziņojumu, ka pienācis laiks atcelt gadu desmitiem pastāvošo aizliegumu sievietēm valstī vadīt automašīnas.

Miljardieris, kurš ir karaliskās ģimenes loceklis, neieņem svarīgus amatus valsts pārvaldē, bet viņš ir viens no globāli nozīmīgākajiem Saūda Arābijas investoriem. Viņa paziņojuma iemesls varētu būt zemo naftas cenu izraisītās ekonomiskās problēmas, norāda CNN. Šāds paziņojums varētu būt mēģinājums padarīt valsts ekonomiku izturīgāku un elastīgāku pret potenciālajām pārmaiņām.

Saūda ģimenes pārstāvis norādījis, ka aizliegums sievietēm vadīt automašīnas traucē ekonomikas attīstībai, jo viņām ir grūtāk strādāt. "Ir vairāk nekā miljons saudarābu sieviešu, kurām nepieciešams drošs transporta veids nokļūšanai darbā katru rītu," viņš skaidro savā blogā.

Pēc viņa ieskatiem situācija, kad sievietēm nepieciešams algot šoferus, izmantot taksometrus vai lūgt vīru vai citu ģimenes locekļu palīdzību nokļūšanai darbā, samazina produktivitāti.

Gada sākumā Saūda Arābija noteica ekonomikas mērķus, kuri jāsasniedz līdz 2030. gadam, lai diversificētu valsts ienākumu veidus. Jau patlaban ieviests pievienotās vērtības nodoklis, samazinātas valsts subsīdijas enerģijas un ūdens piegādei, kā arī samazinātas valsts ierēdņu algas. Viens no nospraustajiem mērķiem ir panākt līdz pat 30% sieviešu iesaisti darba tirgū.

Alvalīds norāda, ka ģimenes, kurās sievietes pašas vadītu auto, spētu ietaupīt līdzekļus līdz pat 940 eiro apmērā. Šī nauda attiecīgi varētu tikt ieguldīta valsts ekonomikā, tā vietā, lai tā tiktu nosūtīta uz viesstrādnieku izcelsmes valstīm.

Tas samazinātu arī uzņēmumu izmaksas, jo daudzi piemaksā sievietēm par ceļa izdevumiem, bet citi rūpnīcas būvē tuvu pilsētas centriem, lai tās būtu vieglāk sasniedzamas.

CNN atgādina, ka aizliegums pārvietoties ar automašīnām Saūda Arābijā nemaz nepastāv, bet reliģiski konservatīvās valsts ierēdņi uzskata, ka šādu aizliegumu nosaka islāms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!