16.decembrī Eiropas Parlaments otrajā lasījumā pieņēma 2005.gada Eiropas Savienības kopbudžetu. Tā pamatā ir 25.novembrī panāktā vienošanās ar Padomi, kas paredz, ka 2005.gada kopbudžeta maksājumu griesti būs 106,3 miljardu eiro (par 4,4% vairāk kā 2004.gadā), kamēr saistību apmērs sasniegs 116,5 miljardus eiro (par 6,1% vairāk kā 2004.gadā), informēja EP preses dienests. Tādējādi piedāvāto maksājumu apjoms nākošajam gadam sastāda tieši 1,004% no Eiropas Savienības nacionālā kopienākuma (NKI) "Eiropas Savienības 2005.gada budžets nodrošina finansējumu Eiropas Parlamenta prioritatēm," uzskata ziņotājs Janusz Lewandowski (PPE/DE, PL), "tomēr ES vajadzētu uzmanīties, lai arī turpmākais tās budžeta apjoms spētu apmierināt Eiropas izvirzītās ambīcijas."
Lauksaimniecība

Tā kā obligāto budžeta maksājumu jomā, kuros ietilpst arī lauksaimniecības maksājumi, galīgais vārds pieder Ministru padomei, tad Eiropas Parlamenta piedāvātie grozījumi šajā sadaļā netika ņemti vērā. Deputāti ar nožēlu konstatēja, ka Padome lauksaimniecības maksājumiem paredzētos līdzekļus samazinājusi par vienu miljardu eiro. Tomēr divi izmēģinājuma projekti, kurus EP uzskatīja par prioritāriem, raduši finansējumu 2005.gada budžetā: pirmais attiecas uz lauksaimniecības kvalitātes veicināšanu, bet otrais - uz riska finansēšanas modeli mājlopu epidēmiju gadījumā. Abi minētie projekti uzsākti jau 2004.gadā.

Strukturālie pasākumi

Saskaņā ar vienošanos starp Parlamenta Budžeta komiteju un Padomi, deputāti otrajā lasījumā vairs nepiedāvā grozījumus maksājumu nostiprināšanai šajā sadaļā. Tomēr viņi mudina Komisiju, ņemot vērā no dalībvalstīm saņemtās maksājumu prasības, turpinat īstenot arī iepriekšējā gada programmas. Tāpat komitejas deputāti ir vienojušies ar Padomi par PEACE II programmas pagarināšanu līdz 2006.gadam, kas paredzēta Ziemeļīrijas miera procesa atbalstam. Šeit kopumā iedalīti 108 miljoni eiro, no kuriem 50 miljoni jāapgūst 2005.gadā.

Iekšpolitika

2005.gada kopbudžetā atvēlēti papildus 40 miljoni eiro, lai finansētu decentralizētās Eiropas aģentūras, kuru skaits šogad jūtami pieaudzis. Vienošanās ar Padomi paredz, ka šie līdzekļi daļēji tiks ņemti no rezerves un daļēji - no ietaupījumiem, kas radīsies lēnāk palielinot maksājumus mazo un vidējo uzņēmumu atbalsta programmās. Jāatzīmē arī jauns izmēģinājuma projekts "Cīņai pret terorismu", kuram 2005.gadā atvēlēti 5 miljoni eiro.

Ārpolitika

Arī šajā pozīcijā finansējums izrādījās nepietiekams, lai vienlaicīgi apmierinātu jaunās starptautisko notikumu radītās vajadzības un tardicionālās EP prioritātes. Atgādināsim, ka Parlaments panāca vienošanos ar Padomi par 100 miljonus lielu finansējumu Irākas atjaunošanai.

Pirmspievienošanās stratēģija

Eiropas Parlaments un Padome nolēma 2005.gada budžeta iekļaut 120 miljonus eiro Kipras turku kopienas attīstībai, kā arī palielināt Horvātijai paredzēto pirmspievienošanās finansējumu līdz 105 miljoniem eiro.

14.decembrī Eiropas Parlamentā notika debates par budžetu, kurās piedalījās arī Latvijas deputāts Valdis Dombrovskis (PPE-DE), iestājoties par caurspīdīgu un maksimālu līdzekļu sadalīšanu. Deputāts atzīmēja, ka lielākā daļa ES institūciju papildus budžeta pieprasījumu ir saistīti ar ES paplašināšanos. "Tāpēc 2. lasījumā mēs pamatā atjaunojam Parlamenta atbalstītos, bet Eiropas ministru padomes noraidītos ES institūciju papildus budžeta pieprasījumus," paskaidroja V.Dombrovskis. Lai nodrošinātu lietderīgāku ES budžeta izlietojumu Eiropas Parlaments nāk klajā ar divām jaunām iniciatīvām. "Pirmkārt, mēs aicinām Eiropas Komisiju iesniedzot ikgadējā ES budžeta projekta priekšlikumu, vienlaikus iesniegt informāciju par vakantajām un gada laikā reorganizētajām štata vietām," kas, Dombrovska kunga skatījumā, ļautu deputātiem labāk izvērtēt jauno štata vietu pamatotību. Otrkārt, attiecībā uz telpu nepieciešamību dažādām ES institūcijām pēc paplašināšanās, deputāts aicināja "visas ES institūcijas sadarboties un atļaut izmantot savas telpas citu institūciju vajadzībām." Nobeigumā, runājot par reģionālo politiku, V.Dombrovskis pauda neizpratni par "ECOFIN nostāju samazināt struktūrfondu maksājumu appropriācijas 2005. gadā."

Valdis Dombrovskis nozīmēts par ziņotāju 2006.gada ES kopbudžeta sadaļai par visu Kopienas institūciju un aģentūru finansējumu, izņemot Eiropas Komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!