Aptuveni 60 Eiropas, kā arī ASV un Kanādas pilsētu iedzīvotāji pirmdienas rītā varēja ieraudzīt, ka pazīstamām statujām mutes aizlīmētas ar baltu lenti un līdzās izlikti plakāti "Vārda brīvību baltkrieviem!".
Simbolisko protesta akciju bija sarīkojusi Eiropas Jauno federālistu organizācija (JEF Europe) tieši gadu pēc tam, kad Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko tika ievēlēts amatā uz trešo pilnvaru termiņu vēlēšanās, kas izraisīja plašus opozīcijas protestus un saņēma asu Rietumvalstu novērotāju kritiku.

Akcija tiek rīkota otro gadu pēc kārtas, un to paredzēts atkārtot ik gadu vienā un tai pašā dienā, kamēr vien Lukašenko būs pie varas. Pērn tieši vēlēšanu laikā naktī līdzīga akcija notika 23 Eiropas pilsētās.

Jaunie federālisti grib pievērst uzmanību tam, ka Baltkrievijā kopš pagājušā gada nav atļauta nevalstisko organizāciju pastāvēšana un aizliegts pulcēties grupās, kurās ir vairāk par desmit cilvēkiem, vārda brīvība kontaktos ar žurnālistiem ir ierobežota, opozīcijas aktīvisti tiek vajāti, bet interneta lietošana - uzraudzīta. Pilsoniskās sabiedrības pārstāvju aresti īpaši aktivizējušies beidzamo divu mēnešu laikā.

Kā pastāstījusi JEF Lietuvas organizācijas vadītāja Vaida Česnulevičūte, akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību Baltkrievijas diktatūrai, kas joprojām saglabājusies brīvajā un demokrātiskajā Eiropā, un "mudināt varas iestādes ne vien runāt, bet arī pieņemt atbildīgus lēmumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!