Foto: Publicitātes attēli

Lielā kaimiņvalsts Krievija, kuras pēdējo gadu agresija ir radījusi Eiropas Savienības (ES) un NATO valstu bažas, savu militāro spēku modernizācijas ietvaros apgādājas arī ar piepūšamajiem tankiem un citiem kaujas tehnikas imitācijas līdzekļiem.

2016. gadā Krievijas Aizsardzības ministrija piepūšamo kaujas tehnikas imitācijas līdzekļu, tostarp tanku, iznīcinātāju un raķešu kompleksu iepirkumu palielināja par 80%, ziņoja aģentūra "Interfax". Turklāt prognozēts, ka 2017. gadā pasūtījuma apjomi turpinās pieaugt.

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pretinieka izlūkošanas dezorientēšanas nolūkos armijā tiek slīpētas dažādu tehnikas veidu piepūšamo maketu izvēršanas prasmes, iepriekš ziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija. Skaidrojam, kas šī ir par taktiku, un kāpēc vajadzīgi piepūšamie tanki.

Foto: Publicitātes attēli

Piepūšamie tanki, lidmašīnas un citi maketi ir daļa no militārās taktikas ar mērķi maldināt pretinieku. Šī taktika gan ir daudz plašāka par kaujas tehnikas imitācijas līdzekļu izmantošanu.

Dažādas maldināšanas operācijas visos laikos ir bijusi karadarbības neatņemama sastāvdaļa, portālam "Delfi" skaidro Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks un Baltijas Aizsardzības koledžas pasniedzējs Uģis Romanovs.

"Šādu operāciju pamatmērķis ir radīt pretiniekam maldīgu priekšstatu par operacionālo situāciju un veicināt pieņemt maldinošajai pusei vēlamus lēmumus," skaidro atvaļinātais Latvijas armijas pulkvežleitnants.

Vienkāršāk izsakoties, piemēram, ja izlūki noskaidro, ka pretiniekam konkrētā vietā ir 15 tanki (kas patiesībā ir imitācijas), komandieri var pieņemt lēmumu koncentrēt spēkus un prettanku ieročus šajā sektorā, lai atvairītu potenciālo uzbrukumu. Tikmēr pretinieks patiesībā plāno uzbrukt citā vietā, kur neviens to negaida.

Foto: AP/Scanpix

Karu vēsturē ir atrodami neskaitāmi piemēri, kad lietā liktas maldināšanas operācijas, tostarp tādas, kas mainījušas kara gaitu, atzīmē Romanovs.

Kā vienu no fascinējošākajām militārais eksperts izceļ britu izlūkdienestu 1943. gadā realizēto maldināšanas operāciju "Maltā gaļa" ("Operation Mincemeat"). Raidsabiedrība BBC to dēvē par vienu no veiksmīgākajām šāda veida operācijām, kas palīdzējusi mainīt Otrā pasaules kara gaitu.

Sabiedroto spēki plānoja desanta operāciju Sicīlijā, kur bija izvietoti Vācijas un Itālijas karavīri. Maldināšanas operācijas mērķis bija radīt priekšstatu, ka desants tiks izsēdināts Grieķijas krastos, nevis Vidusjūras salā.

Pretinieka dezorientēšanas nolūkos 1943. gada aprīlī Spānijas dienvidu piekrastē ar zemūdeni tika nogādāts "viltots" britu virsnieka līķis, kuram pie rokas pieķēdēts portfelis ar "slepenu" informāciju. Līķi atrada vietējais zvejnieks.

Operācijas ietvaros piemērots līķis iepriekš tika iegūts no Londonas kriminālpolicijas, pēc tam ar dažādu viltotu dokumentu palīdzību tika konstruēta viņa identitāte. Šim nolūkam radītas pat viltotas personīgās vēstules, kvītis, rēķini, fotogrāfijas un citas lietas, kas mēdz atrasties pie cilvēkiem viņu mantās un makos, skaidro BBC.

Savukārt portfelī esošie "oficiālie" dokumenti maldinoši liecināja, ka Ziemeļāfrikā izvietotie Sabiedroto spēki grasās izsēsties Grieķijā.

"Slepenie" dokumenti galu galā nonāca uz Ādolfa Hitlera galda, kurš 1943. gada maija sākumā pieņēma lēmumu pārvietot spēkus, lai novērstu pretinieka izsēšanos Grieķijas krastā.

Jūlija sākumā 160 000 sabiedroto karavīru veica vienu no veiksmīgākajām desanta operācijām un izsēdās Sicīlijas krastos, atzīmē Romanovs.

BBC skaidro, ka Hitlers tika pilnībā apmuļķots: operācija bija glābusi tūkstošiem britu, kanādiešu un amerikāņu karavīru dzīvību, tika gāzts Itālijas diktatora Musolini režīms un mainīta Otrā pasaules kara gaita.

Jāpiebilst, ka viens no operācijas idejas autoriem bija tolaik Lielbritānijas Karaliskās flotes izlūkdienestā dienošais Ians Flemings, kurš ir slavenā literatūras un kino tēla Džeimsa Bonda radītājs.

Foto: Publicitātes attēli

Maldināšanas operācijas ir neatņemama karadarbības sastāvdaļa arī mūsdienās, mainījušies ir tikai līdzekļi un taktika, atzīmē Romanovs. Jo aktuālāk tas ir tiem, kam jāstājas pretī spēcīgākam pretiniekam.

"Īpaši svarīgi apgūt un būt gataviem pielietot dažāda veida maldināšanas taktikas paņēmienus ir valstīm, kam jāstājas pretī tehnoloģiski un skaitliski pārākam pretiniekam. Īpaši aktīvi maldināšanas pasākumu realizēšanai mūsdienās tiek izmantota digitālās informācijas vide," skaidro militārais eksperts.

Uz jautājumiem, vai Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā ir kādi imitācijas līdzekļi, vai Latvijas militārajā plānošanā ir paredzēta maldināšanas operāciju pielietošana un vai tādu līdzekļu esamība potenciālā pretinieka rīcībā sarežģī aizsardzības uzdevumus, Latvijas Aizsardzības ministrijā portālam "Delfi" atbildēja, ka šie jautājumi nav publiski apspriežami.

Taču ministrija atzīmē, ka māņu manevri un rīcība ir neatņemama kara mākslas sastāvdaļa. "Mainīgas intensitātes un kombinētu ietekmes līdzekļu izmantošana" šodienas konfliktos nozīmē, ka arvien nozīmīgāka ir spēja saprast un atbilstoši reaģēt uz situācijas patieso attīstību, komentē ministrijā.

Kāda ir Latvijas izlūkošanas spēja novērtēt patieso situāciju un atšķirt piepūšamu tanku no īsta, ministrija neprecizē, taču Latvija ir NATO dalībvalsts, kas nozīmē kolektīvas rūpes par drošību draudu gadījumā.

"Delfi" jau ziņoja, ka piepūšamie tanki tiekot izmantoti arī prokremlisko kaujinieku kontrolētajā Ukrainas teritorijā.

Foto: Publicitātes attēli

Starp Krievijas Aizsardzības ministrijas nosauktajiem piepūšamajiem maketiem, kuru izvēršanas prasmes slīpējot krievu karavīri, ir iznīcinātāji MiG-31, tanki T-80 un raķešu palaišanas kompleksi "Točka-U".

Minētie ir dārgi un nozīmīgi ieroči, kurus pretinieks nevarētu neņemt vērā. Attiecīgi izdevīgāk resursus ir tērēt šāda bruņojuma imitācijām. Tam sliecas piekrist atvaļinātais pulkvežleitnants Romanovs.

"Primāri tiek investēts tehnikas un ekipējuma imitācijās, kas būtiski var ietekmēt pretinieka izpratni par operacionālo situāciju. Tas ietver ne tikai kaujas tehniku un ieroču sistēmas, bet arī komandpunktus un citus vadības un kontroles līdzekļus," viņš skaidro.

Parasti tie ir mērķi, kuru neitralizēšanai pretinieks izmantos augstas precizitātes un tātad arī ļoti dārgu munīciju, pasvītro Romanovs.

Krievijas Aizsardzības ministrijas piepūšamo imitācijas līdzekļu pasūtījumu izpilda kompānija "Rusbal". Kā liecina publiska informācija firmas tīmekļa vietnē, preču klāstā ir arī radiolokatoru, radaru, dīzeļa elektrostaciju, atsevišķu tanku torņu un maskētas tehnikas imitācijas.

Cik ļoti piepūšamie maketi līdzinās īstai tehnikai? Viens no viedokļiem konkrēti par Krievijas imitācijām ir, ka jau no 600 metru attāluma tā īstai tehnikai līdzinās par 80%, stāsta Romanovs. Turklāt tas attiecas ne tikai uz vizuālo izskatu, bet arī siltuma un elektromagnētisko starojumu.

"Rusbal" pārstāvji publiski ir pauduši, ka blakus stāvošu īstu tanku un piepūšamo praktiski vairs nevar atšķirt no 10 stāvu mājas augstuma.

Piepūšamie maketi sastāv no karkasa, kas apvilkts ar gaisa necaurlaidīgu materiālu. Maketa korpusā ir iestrādāti siltuma un radiolokācijas imitatori, energobloks, ventilators un citas detaļas. Viena maketa svars ir no 30 līdz 100 kilogramiem.

Krievijā ražota piepūšamā tanka cena ir aptuveni 20 tūkstoši dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!