Foto: AFP/Scanpix

Gandrīz katru sesto nāvi pasaulē izraisījis piesārņojums. Gaisa, ūdens, augsnes, ķīmiskais vai darba vietā esošs piesārņojums 2015. gadā izraisījis deviņu miljonu cilvēku nāvi, ziņo raidsabiedrība CNN, atsaucoties uz organizācijas "The Lancet" ziņojumu.

Nāvējošākais ir gaisa piesārņojums, kas bijis vainojams 6,5 miljonu cilvēku pāragrā nāvē. Ūdens piesārņojums nogalinājis 1,8 miljonus cilvēku, bet ar darba vietu saistīts piesārņojums - 0,8 miljonu cilvēku nāvi.

Vairākums - 92% - ar piesārņojumu saistītas pāragras nāves gadījumu notiek zemu un vidēju ienākumu valstīs. Tādās strauji augošās valstīs kā Indija, Pakistāna, Ķīna, Bangladeša, Madagaskara un Kenija katrs ceturtais mirušais aizgājis netīra ūdens, gaisa vai augsnes dēļ.

CNN atgādina, ka pirms 2008. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm gaisa piesārņojums Ķīnas galvaspilsētā pievērsa starptautisku uzmanību. Dūmaka aptumšoja debesis un aizsedza tālākas ēkas pat dienās, kad valsts Vides aizsardzības ministrija ziņoja par labu gaisa kvalitāti.

ASV vēstniecība izveidoja savu gaisa kvalitātes mērījumu staciju, kuras fiksētie rezultāti ievērojami atšķīrās no oficiālajiem. Drīz arī citi Ķīnas iedzīvotāji iegādājās savas mērierīces. Plašā informācijas pieejamība radīja spiedienu uz valsts iestādēm, kas sākušas pieņemt mērus, lai samazinātu gaisa piesārņojumu pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!