Foto: AFP/Scanpix
Japānas kompānijas "Tokio Electric Power" inženieriem otrdien izdevies pieslēgt elektropadevi visiem sešiem pēc 11.marta zemestrīces un cunami avarējušās Fukušimas 1.atomelektrostacijas reaktoriem, informē aģentūra "Itar Tass".

Tomēr, lai sāktu apgādāt reaktorus ar elektrību, vēl jāveic vairāki pasākumi un pārbaudes, norādījuši speciālisti.

Energobloku pieslēgšana elektropadevei ir nozīmīgs solis avārijas seku likvidēšanā. Ja izdotos atjaunot stabilu un drošu elektrības padevi energoblokiem, būtu iespējams nodrošināt pārkarsušo reaktoru un izlietotās kodoldegvielas glabāšanas baseinu dzesēšanu.

Jau vēstīts, ka pirmdien Japānas glābēji apturēja darbus avarējušajā Fukušimas 1.atomelektrostacijā līdz brīdim, kamēr nebūs noskaidrots cēlonis dūmiem, kuri pirmdien pacēlās virs otrā un trešā reaktora.

Kopumā situācija "pateicoties visu iesaistīto pūlēm, pamazām uzlabojas", pirmdien paziņoja Japānas premjers Naoto Kans. Ar līdzīgu paziņojumu pirmdien Vīnē nāca klajā Starptautiskās atomenerģētikas aģentūras ģenerālsekretārs Jukijo Amano, kurš atgriezies no vizītes Japānā. "Situācija vēl arvien ir sarežģīta, taču ir redzamas pozitīvas izmaiņas," sacīja amatpersona.

Jau vēstīts, ka pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Ceturtdien ceturtā energobloka apkārtnē tika reģistrēts paaugstināts radiācijas fons – no 3,7 līdz četriem mikrozīvertiem stundā. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotahos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai. Radiācija pirmdien konstatēta arī jūrā atomelektrostacijas apkārtnē.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk kā 200 000 cilvēku un noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā. Tāpat aizliegti lidojumi virs avarējušās AES.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!