Kādam ASV karavīram ir piespriests nāvessods, jo viņš, izrādot savu naidu pret Ameriku, Irākas kara sākumā bija nogalinājis divus savus armijas biedrus, informē ārvalstu masu mediji.
Seržants Hasans Akbars kara pirmajās dienās, izmantojot granātas un ieroci, nometnē Kuveitā nogalināja divus karavīrus un ievainoja vēl 14 cilvēkus.

Prokurori nolēma, ka šīs slepkavības ir ideoloģiski motivētas, un to iemesls ir naids pret valsti, raksta BBC.

Apsūdzētā karavīra advokāti neapsprieda šos uzbrukumus, bet apgalvo, ka Akbars bijis garīgi slims, lai būtu ar nodomu plānojis šo noziegumu.

Paziņojums par nāvessodu tika publicēts nedēļu pēc tam, kad tika paziņots spriedums militārajā tiesā Ziemeļkarolīnā.

Šī bija pirmā reize kopš Vjetnamas kara, kad amerikānis ir ticis tiesāts par sava armijas biedra nogalināšanu kara laikā.

Pagājušajā nedēļā 15 zvērinātajiem vajadzēja tikai divas ar pusi stundas, lai notiesātu Akbaru, taču galējais spriedums ceturtdien tika pieņemts pēc septiņu stundu ilgām pārrunām.

Uzbrukums notika nakts vidū pirms iebrukuma sākuma Irākā 2003.gada martā. Tā laikā gāja bojā 27 gadus vecais Kristofers Seiferts un 40 gadus vecais Gregorijs Stouns.

Prokurori apgalvo, ka Akbars veica uzbrukumu, jo bija nobažījies, ka ASV karavīri nogalinās viņa biedrus, Irākas musulmaņus.

Viņa uzbrukums esot bijis “aukstasinīgs”, un veikts, lai “nodarītu pēc iespējas lielāku ļaunumu”, saka prokurori, norādot uz 1997.gadā veiktu ierakstu Akbara dienasgrāmatā: “Mana dzīve nebūs piepildīta, ja Amerika nebūs iznīcināta”.

“Tā bija naidpilna, ideoloģiski motivēta slepkavība”, viņi saka.

34 gadus vecais Akbars pirms tiesas sēdes zvērinātajiem izteica atvainošanos.

“Es jutu, ka mana dzīve bija briesmās, un man nebija citas izvēles,” viņš teica klusā balsī.

Aizstāvības komandas psihiatrs savā liecībā teica, ka, lai gan Akbars bija pie pilna prāta un apzinājās savas rīcības sekas, viņam tomēr bija novērota paranoja un šizofrēnija.

Džons Akbars, karavīra tēvs stāsta, ka viņa dēls, kurš ir melnādains, bija cietis arī no rasu naida.

Spriedumu ir iespējams pārsūdzēt, taču, ja tas netiks atcelts, Akbaram tiks izdarīta letāla injekcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!