Apelācijas tiesa Japānā piektdien piesprieda nāvessodu bijušajam sektas "Aum Shinrikyo" ("Augstākā patiesība") izlūkdienesta vadītājam Josihiro Inouem par to, ka viņš atbalstījis sektas 1995.gadā sarīkoto zarīna gāzes uzbrukumu Tokijas metro.
Tokijas Augstā tiesa piesprieda nāvessodu 34 gadus vecajam Inouem, nomainot mūža ieslodzījumu, kuru viņam 2000.gada jūnijā bija piespriedusi Tokijas apgabaltiesa. Inoues advokāti nekavējoties pārsūdzēja jauno spriedumu Augstākajā tiesā.

Tokijas apgabaltiesa 2000.gadā piesprieda Inouem par 10 slepkavībām nevis nāvessodu, bet mūža ieslodzījumu, jo viņš nebija tieši piedalījies zarīna gāzes izplatīšanā metro un bija nožēlojis savu rīcību. Prokurori, kas bija pieprasījuši viņam nāvessodu, pārsūdzēja šo spriedumu.

Prokurori argumentēja nāvessoda prasību ar to, ka Inoue komandējis sektas vienību, kura 1995.gada 20.martā ieplūdināja zarīnu Tokijas metro rīta sastrēgumstundas laikā, nogalinot 12 cilvēkus un vairākus tūkstošus ievainojot. Inoue atzina savu līdzdalību 10 slepkavībās, bet sacīja, ka viņš atbalstījis zarīna uzbrukumu tikai ar paziņojumu nodošanu uzbrukuma dalībniekiem un nav tieši piedalījies zarīna izplatīšanā metro.

Inoue 1995.gada decembrī no savas cietuma kameras aicināja "Aum Shinrikyo" dalībniekus novērsties no sektas dibinātāja Sjoko Asaharas, kura mācības "ir līdzīgas patiesībai, bet īstenībā nav patiesība".

49 gadus vecajam Asaharam februārī tika piespriests nāvessods par zarīna uzbrukuma organizēšanu, kas bija atriebība par policijas represijām pret viņa sektu, un daudziem citiem noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!