Foto: AFP/Scanpix

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā piektdien pie Krievijas vēstniecības notika pikets, kura dalībnieki pieprasīja atbrīvot no ieslodzījuma bijušo naftas kompānijas JUKOS vadītāju Mihailu Hodorkovki un viņa biznesa partneri Platonu Ļebedevu, un piketa dalībnieku vidū bija arī pasaulslavenais igauņu komponists Arvo Perts.

Piketu organizēja pilsoniskā kustība "Krievijas demokrātu draugi", kuru izveidojušas Igaunijas nevalstiskās organizācijas. Kustības pārstāve Marina Pimenova pastāstīja, ka piketā pastāvīgi piedalījušies 15 cilvēki, taču dažbrīd dalībnieku skaits bijis daudz lielāks.

Dalībnieku vidū bijis arī komponists Arvo Perts, kurš televīzijas kameru priekšā nolasījis aicinājumu Krievijas premjerministram Vladimiram Putinam un prezidentam Dmitrijam Medvedevam.

"Dievs mīl mūs visus. Jūs nenožēlosiet viņu atbrīvošanu - ne šajā dzīvē, ne nākamajā," sacījis 75 gadus vecais Perts, kurš 2008.gadā savu 4.simfoniju veltīja Hodorkovskim.

Piketa laikā tika vākti paraksti Ziemassvētku apsveikumam Hodorkovskim un Ļebedevam. Pēc Pimenovas teiktā, parakstījušies arī tūristi no Krievijas, kas gājuši garām un kuru uzmanību piesaistījis pikets.

Piketa dalībnieki dalījuši garāmgājējiem apelsīnus, kam bija piestiprināti Krievijas karodziņi, uz kuriem bija skaitlis "31". Tas simbolizēja Krievijas konstitūcijas 31.pantu, kurš garantē vārda brīvību.

Jau ziņots, ka Maskavas Hamovņiku rajona tiesa otrajā krimināllietā pret bijušo Krievijas naftas kompānijas JUKOS vadītāju Mihailu Hodorkovski un kādreizējo finanšu grupas MENATEP vadītāju un "JUKOS" akcionāru Platonu Ļebedevu abiem apsūdzētajiem ceturtdien piesprieda 14 gadu ieslodzījumu, kas tiks skaitīts, sākot no viņu pirmā ieslodzījuma termiņa sākuma, un līdz ar to viņiem būs jāatrodas cietumā līdz 2017.gadam.

Hodorkovskis un Ļebedevs tika aizturēti 2003.gadā, līdz ar to tas tiek uzskatīts gan par pirmā, gan otrā ieslodzījuma termiņa sākumu.

Tiesa atzinusi abus apsūdzētos par vainīgiem "JUKOS" meitsabiedrību akciju un kompānijas iegūtās naftas piesavināšanā, kā arī šādi gūto ienākumu legalizēšanā.

Par šo tiesas procesu bažas pauduši vairāku Rietumvalstu līderi. Viņi apšauba procesa caurskatāmību un to, vai Krievijas tiesa nemēģina apsūdzētos divreiz notiesāt par vienu un to pašu pārkāpumu, kas ir pretrunā ar starptautiskajiem cilvēktiesību aktiem. Bez tam Rietumu līderi izteikušies, ka šis process grauj Krievijas starptautisko reputāciju un apdraud tās modernizācijas centienus.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrija izplatīja paziņojumu, kurā nosodīja Rietumvalstu pausto kritiku par šo tiesas procesu un uzsvēra, ka šis jautājums ir Krievijas tiesu sistēmas kompetencē.

2005.gada 31.maijā Maskavas Meščanskas rajona tiesa Hodorkovskim un Ļebedevam piesprieda katram deviņu gadu cietumsodu, kuru Maskavas pilsētas tiesa tā paša gada 22.septembrī samazināja līdz astoņiem gadiem.

Apsūdzības, kurās tiesa atzina par vainīgiem tiesājamos, bija saistītas ar nodokļu nemaksāšanu un valsts īpašuma izlaupīšanu 90.gadu pirmajā pusē notikušās privatizācijas laikā.

Ne Hodorkovskis, ne Ļebedevs nav atzinuši savu vainu nevienā no abiem tiesas procesiem.

Hodorkovskis ir paziņojis, ka kriminālapsūdzības izvirzītas, jo viņš ir opozīcijā Krievijas agrākajam prezidentam un tagadējam premjeram Vladimiram Putinam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!