Foto: AP/Scanpix

Pilsoņkara draudi Ukrainā ir reāli, ceturtdien preses konferencē Varšavā žurnālistiem sacīja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

"Pagājušās nakts notikumi, šī rīta notikumi rāda, ka šis vissliktākais scenārijs, no kura mēs baidījāmies, un konkrēti - pilsoņkara scenārijs, ir ļoti reāls," sacīja Tusks, komentējot pēdējos notikumus Ukrainā.

Šajā situācijā visu Polijas politisko spēku solidaritāte ir ļoti svarīga, uzsvēra premjers, piebilstot, ka visi to apzinās.

"Visi runāja vienā balsī, kas attiecas uz nepieciešamību izveidot kopīgu poļu fronti un kopīgu līdzdalību," apliecināja Tusks, runājot par savu ceturtdienas tikšanos ar opozīcijas pārstāvjiem, Eiropas Parlamenta deputātiem un eksprezidentu Aleksandru Kvasņevski, kurā tika runāts par situāciju Ukrainā.

Viņš arī aicināja poļus piektdien plkst.20 aizdegt sveces, solidarizējoties ar ukraiņiem un godinot bojāgājušo piemiņu.

Kijevā patlaban uzturas trīs Eiropas Savienības (ES) valstu - Francijas, Polijas un Vācijas - ārlietu ministri, kas jau ir tikušies ar Ukrainas prezidentu Viktoru Janukoviču un opozīcijas līderiem.

Tusks preses konferencē arī sacīja, ka Janukovičs ES ārlietu ministriem paudis gatavību jau šogad sarīkot vēlēšanas.

"Citu lietu starpā ar Janukoviču tika panākta vienošanās, ka ir gatavība sarīkot sarīkot vēlēšanas - kā parlamenta, tā prezidenta," sacīja Tusks.

Janukovičs arī paudis gatavību izveidot nacionālās vienotības valdību desmit dienu laikā, kā arī veikt grozījumus Ukrainas konstitūcijā līdz vasaras beigām.

Savukārt Ukrainas opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko pēc sarunām ar ES ministriem ceturtdien vēlu vakarā sacīja, ka vienošanās par krīzes atrisinājumu nav panākta, vēsta ziņu aģentūra UNN.

"Kad mums būs rezultāts, mēs par to pastāstīsim... pagaidām - nekādu rezultātu. (..) Lēmuma pieņemšana ir atkarīga no prezidenta. Un tad mēs varēsim kaut ko pateikt," sacīja Kļičko, piebilstot, ka konkrēti lēmumi tiks pieņemti naktī uz piektdienu.

Kijevā kopš otrdienas sadursmēs dzīvību zaudējuši 67 cilvēki, ceturtdien pavēstīja Kijevas Pilsētas valsts administrācija.

Savukārt Maidana medicīniskais dienests vēsta, ka tikai ceturtdien vien Kijevā nogalināti 70 līdz 100 cilvēki, ziņo laikraksts "Ukrainska Pravda".

Vardarbīgas sadursmes Kijevā starp protestētājiem un miliciju atsākās otrdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!