Otrdien cilvēktiesību grupas, kas pieprasa bijušā Čīles diktatora Augusto Pinočeta izdošanu un sodīšanu, pēdējā brīdī iesniedza apelāciju tiesas spriedumam, kas pavēra ceļu eksdiktatora atbrīvošanai.
Sešas cilvēktiesību organizācijas, pievienojoties Beļģijai, apstrīdēja Augstās tiesas lēmumu, tādējādi nodrošinot tiesvedības turpināšanos neveselā 84 gadus vecā ģenerāļa lietā par viņa izdošanu apsūdzētājiem Eiropā.

Pirmdien paziņotais tiesas spriedums bija smags trieciens Pinočeta vajātājiem, jo ar to tika apstiprināts Lielbritānijas valdības ieteikums atbrīvot Pinočetu, pamatojoties uz viņa veselības stāvokli.

Lielbritānijas Augstā tiesa nolēma, ka iekšlietu ministram Džekam Strovam bija pamats atteikumam atklāt sīkāku informāciju par slimību, kas attaisno Pinočeta nespēju stāties tiesas priekšā, kā arī noraidīja prasības ģenerālim veikt atkārtotas medicīniskas pārbaudes.

Augstās tiesas tiesnesis Moriss Kejs uzsvēra, ka tagad Strovam jāizlemj par Pinočeta atbrīvošanu.

Taču otrdien iesniegtā apelācija pret Augstās tiesas spriedumu nozīmē, ka Pinočets vēl vismaz nedēļu paliks mājas arestā, jo tiesneši to neizskatīs agrāk par nākamo pirmdienu.

Pinočets mājas arestā Lielbritānijā atrodas kopš 1998.gada oktobra, kad Spānijas tiesa pieprasīja viņa izdošanu.

Sešas cilvēktiesību organizācijas, kas iesniedza apelāciju, ir "Amnesty International", "Human Rights Watch", Spīdzināšanas upuru medicīniskās aprūpes fonds, Apcietināto un bez vēsts pazudušo personu radinieku asociācija, "Justicia" un "Redress".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!